Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Róże karnawałowe dla alergika

Róże karnawałowe. Tradycyjnie robi się je z ciasta na faworki, smaży w gorącym oleju, ale można ułatwić sobie życie i przygotować wersję z kupnego ciasta francuskiego.

W sklepach ze zdrową żywnością trafiam czasem na bezmleczne ciasto francuskie ekologiczne i to Wam polecam. Niestety bywa rzadko, posiłkuję się więc bezmlecznym ciastem szeroko dostępnym w sklepach spożywczych, którego skład jest do przyjęcia, o ile nie serwujemy sobie takich rarytasów zbyt często.

Na końcu wpisu we wskazówkach umieściłam bardziej szczegółowe informacje odnośnie tego gotowego ciasta.

Pieczone róże karnawałowe czekają już na wypróbowanie.

Na bazie ciasta francuskiego można zrobić także inne pyszności np. bezmleczną i bezjajeczną Napolenkę, Ciasteczka z jabłkami, Paszteciki francuskie z pieczarkami,  czy Zawijasy z łososiem i szpinakiem.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Róże karnawałowe z ciasta francuskiego

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15-20 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 1 rolka bezmlecznego ciasta francuskiego*
  • 1 duże jabłko czerwone ze skórką
  • gęsty dżem (u mnie z pomarańczy)

Przygotowanie:

  1. Jabłko najlepiej z czerwoną skórką (dla efektu) myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne, przekrawamy na ćwiartki. Ćwiartki przycinamy na cienkie plasterki (u mnie przy użyciu mandoliny). Czynność możemy pominąć jeśli szykujemy ciasteczka bez jabłek.
  2. Zimne ciasto francuskie rozwijamy i przykrywając papierem do pieczenia rozwałkowujemy na nieco cieńszy prostokąt. Działamy szybko, żeby ciasto się nie ogrzało.
  3. Przy użyciu trzech różnej wielkości okrągłych foremek (lub szklanek) wycinamy kółka po 3 na jedno ciastko.
  4. Największe kółko smarujemy cienką warstwą dżemu ale zostawiamy czysty środek, tak aby zlepić kolejne kółka.
  5. Nakładamy kolejne nieco mniejsze koło, dociskamy na środku palcem, zlepiamy, resztę powierzchni znów smarujemy dżemem.
  6. Kolejne trzecie kółko dociskamy na środku utworzy się dołeczek.
  7. Jeśli dodajemy jabłko to na pierwszym kółku wysmarowanym dżemem układamy plasterki jabłek, wciąż pamiętając by środek był czysty.
  8. Na drugim działamy podobnie, a w środek ostatniego kółka, w powstały otwór wkładamy łyżeczkę dżemu.
  9. Przygotowane róże przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, w opcji góra dół.
  11. Pieczmy ok. 15 – 20 minut, aż ciasteczka staną się rumiane.
  12. Wyjmujemy, najlepsze na ciepło.

Wskazówki:

*Jeśli tylko jest osiągalne, kupuję ekologiczne bezmleczne ciasto francuskie w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety występuje rzadko, posiłkuję się wówczas szeroko dostępnym ciastem firmy Henglein XXL.

Jego skład: mąka pszenna, woda, tłuszcz palmowy, alkohol etylowy, cukier, sól spożywcza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *