Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Rogaliki z ciasta francuskiego z masą migdałową

Francuskie kulinarne specjały pojawiły się w Polsce już XVII wieku.

Na Święto Trzech Króli wypiekano wówczas Placek Trzech Króli, który tradycyjne cukiernie przygotowują także dziś.

Takim ciastem kończono obchody Świąt Bożego Narodzenia a rozpoczynano karnawał.

Zamiast tradycyjnego placka proponuję szybkie i proste rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.

Warto w jednym z nich ukryć cały migdał by zgodnie z tradycją, ten kto w Święto Trzech Króli trafi na rogal z migdałem, stał się na jeden dzień Królem domu 🙂

Gotowe bezmleczne ciasto francuskie można kupić już bez problemów w wielu sklepach. Ja poluję zawsze na wersję bio, ale jest trudno dostępna i tylko spotkałam ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Zamiast migdałów możemy zastosować inną dozwoloną masę np. makową lub dżem, a jeden rogalik przygotować dla odróżnienia z innym wypełnieniem.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Rogaliki z ciasta francuskiego na Trzech Króli

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: ok. 20 minut

Ilość: 16 szt.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zimne ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół tworząc dwa mniejsze prostokąty.
  2. Każdy z nich dzielimy następnie na 8 trójkątów.
  3. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę masy migdałowej i delikatnie ją spłaszczamy.
  4. Do jednego rogala wkładamy cały migdał.
  5. Rogale zawijamy zaczynając od szerszej strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Wkładamy blaszkę z rogalami, pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane

Wskazówki:

Jeśli nie pieczemy wszystkich rogali od razu, przygotowane wkładamy do lodówki.

Takie rogale możemy przygotować z dowolnym nadzieniem, np. z gęstym dżemem lub masą makową.

*Poznaj przepis na Domową masę migdałową.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Rogaliki z ciasta francuskiego z masą migdałową
FOT. KATARZYNA JANKOWSKA

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *