Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Risotto z kurkami

Delikatne w smaku, pachnące lasem letnie risotto z kurkami świetnie sprawdza się na wakacyjny obiad.

Biegając leśnymi ścieżkami natknęłam się na pięknego borowika, którego wykorzystałam do przygotowania dania.

Risotto możemy przygotować także wyłącznie z kurkami.

Osoby z atopowym zapaleniem skóry niestety bardzo często reagują alergicznie na ryż.

Mojemu alergikowi podaję kaszę jaglaną lub komosę ryżową z kurkami.

Najwięcej bezmięsnych dań dla alergika znajdziesz w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Życzę Smacznego

Risotto z kurkami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 duży borowik
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 250 g ryżu na risotto (arborio)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego (można pominąć)
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy wywar warzywny (podczas wakacyjnego pobytu można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio:), którą rozpuszczamy w 750 ml gorącej, przegotowanej wody)
  2. Grzyby oczyszczamy, kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
  3. W dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, od razu dodajemy grzyby, solimy i podsmażamy na średnim ogniu około minuty
  4. Dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, mieszamy
  5. Porcjami ok. 100 ml wlewamy wywar warzywny, gotujemy ryż na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu, ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu
  6. Do ostatniej porcji wywaru dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, wlewamy do ryżu, gotujemy aż wywar całkowicie wsiąknie, ryż będzie miękki
  7. Danie doprawiamy solą do smaku zdejmujemy z ognia
  8. Podajemy od razu, gorące, posypane np. zieloną natką pietruszki lub rukolą
Risotto z kurkami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Risotto z kurkami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *