Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami

Wiele razy zastanawiałam się, z czym jeść te otręby. Okazuje się, że właściwie wiele przepisów można dostosować do tego, aby przemycić w nich błonnik pod postacią otrębów. Tym razem wypróbowałam racuchy drożdżowe z dodatkiem otrąb orkiszowych. Dla wzmocnienia jakości dania użyłam także orkiszowy napój.
Więcej O Orkiszu i Otrębach.
Zdecydowanie polecam!
Więcej dań tradycyjnej kuchni polskiej w wersji dla alergików znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.
Mama Alergika Gotuje
Zapraszam i życzę Smacznego

Racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami

Czas przygotowania: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: dla 4-5 osób

Składniki:

  • 340 g mąki orkiszowej jasnej
  • 375 ml mleka orkiszowego
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania (można pominąć)
  • olej do smażenia
  • konfitura morelowa do posmarowania racuchów

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: Drożdże rozkruszyć do kubka, posypać cukrem, dodać 50 ml lekko podgrzanego mleka, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kubek umieścić w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto.
  3. Wyrośnięty rozczyn przelać do miski, dodać przesianą mąkę, posolić i dokładnie wymieszać (przy użyciu miksera), dodać otręby i ponownie dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  5. Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na cienkie talarki.
  6. Rozgrzać patelnię, dodać olej i nakładać wyrośnięte ciasto porcjami.
  7. Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy się lekko zaczną rumienić od spodu położyć na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewrócić placek na drugą stronę by dosmażyć  tę część z jabłkiem.
  8. Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ciepłej konfitury morelowej.
racuchy otrębowo-orkiszowe z jabłkami
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. idealne śniadanko:)

  2. podobają mi się ;]
    niby racuchy, ale są zupełnie inne, innowacyjne ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *