Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Racuchy drożdżowe z Jabłkami

Dziś Urodziny mojego Alergika! Konrad kończy 7 lat i od rana mimo, że przeziębiony cały szczęśliwy. Kończy się piec ciasto na jego urodzinowy tort, mam tylko nadzieję, że wyjdzie, bo ten przepis wykorzystuję po raz pierwszy. Trzymajcie kciuki to jutro się nim pochwalę:) A dziś coś z kuchni retro, która nie może się obejść bez domowych racuchów na drożdżach.
Mój przepis na te właśnie racuchy ma ponad 20lat:). Zapisałam go w swoim pierwszym zeszycie z ciekawostkami kulinarnymi, w czasach gdy byłam w wieku swojej córki. Przekazała mi go wtedy moja mama, więc pewnie jest jeszcze starszy:), w każdym razie rodzinny i sprawdzony przez lata.
W oryginalnym przepisie są 2 jajka i mleko krowie, ale z powodzeniem udają się w wersji bez jaj i na napoju roślinnym, co potwierdzam i co widać na zdjęciach.
Serdecznie polecam i życzę Smacznego

Racuchy drożdżowe z jabłkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej
  • 375 ml ciepłego napoju owsianego lub orkiszowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli morskiej
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: Drożdże rozkruszyć posypać cukrem, dodać 50ml lekko podgrzanego napoju, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę, sól i resztę ciepłego mleka, dokładnie wymieszać (przy użyciu miksera).
  3. Odstawić ciasto ponownie do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką.
  4. Przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na małe talarki.
  5. Rozgrzać patelnię, dodać olej i nakładać wyrośnięte ciasto porcjami.
  6. Smażyć na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, położyć na górną część placuszka kilka kawałków jabłka, a następnie przewrócić placek na drugą stronę by dosmażyć tę część z jabłkiem.
  7. Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, gorące posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Wskazówki:

Jeśli ciasto na racuchy wydaje się za gęste i nie daje się miksować należy dolać więcej ciepłego mleka lub ciepłej wody. Racuchy można odgrzewać, najlepiej na małym ogniu, na patelni bez dodatku tłuszczu.
Nie miałam w domu świeżych drożdży, więc zaprezentowane racuchy zrobiłam na bazie suchych. Osobiście wolę te świeże, ciasto lepiej wyrasta a placki są pulchniejsze.
Używam mleka owsianego bo zauważyłam, że na ryżowym są bardziej kleiste.
Dla mojego synka robię racuchy z połowy porcji i tak wtedy wychodzi więcej placków niż jest w stanie zjeść:). Bardzo często smarujemy je domową konfiturą z wiśni czy truskawek.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
racuchy drożdżowe z jabłkami

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Drożdżowe to dla mnie nieodkryte smaki. Kiedyś wypróbuję, bo kocham jabłka w wypiekach. 🙂

  2. Co robimy z resztą mleka? Potrzebne jest 375ml a w przepisie użyte tylko 50ml?

  3. Anonimowy: Na początek proszę o podpisywanie się choćby imieniem, fajnie wiedzieć z kim się rozmawia:)
    Czyżby jeszcze nikt tych racuchów nie robił czy po prostu nie miał odwagi mi pokazać przeoczenia:) Dziękuję za informację! Już dopisałam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *