Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Racuchy drożdżowe z pomarańczami

W okresie zimowym, sycylijskie pomarańcze często goszczą w naszym domu, ekologiczne i słodkie.

Mój alergik nie ma uczulenia na cytrusy, ale podaję mu je w niedużych ilościach i niezbyt często.

Mimo, że to ekologiczne owoce i tak przed ich obraniem, dokładnie je szoruję pod bardzo ciepłą wodą.

Uważam, że najczęściej uczulają pestycydy, którymi większość cytrusów jest spryskana, a nie same owoce. Gruba skórka owoców poniekąd je chroni, ale żeby mieć pewność, że to nie cytrusy uczulają, a chemia, próbę należy wykonać właśnie na ekologicznych owocach.

Oczywiście cytrusy są zaliczane do alergenów i mogą wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej jednak dają objawy mrowienia w ustach, puchnięcia ust czy języka, czasem duszności, które mijają po odstawieniu alergenu.

Najbardziej uczulają pomarańcze. Reakcja na cytrusy może pojawić się nagle, także w dorosłym wieku.

Dziś Walentynki święto zakochanych, więc w pewnym sensie zobowiązuje także na talerzu:)

Na obiad przygotowałam racuchy drożdżowe, właśnie z pomarańczami.

Efekt smakowy i wizualny wspaniały!

Na blogu znajduje się więcej przepisów na racuchy oraz na bliny w wersji bezglutenowej.

Zapraszam także po walentynkowe słodkości.

Przepisy na różne wypieki oraz inne dania tradycyjnej kuchni polskiej znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.

Zapraszam i życzę Smacznego

Racuchy drożdżowe z pomarańczami

 (wegańskie)

  Czas przygotowania: 25 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie Ilość: 6-8 szt. Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 225 ml ciepłego mleka orkiszowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli morskiej
  • syrop klonowy do polania (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 słodkie pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy posypujemy cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka roślinnego, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, pozostałe ciepłe mleko i sól miksujemy przez kilka minut
  3. Ciasto w misce przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  4. Pomarańcze dokładnie szorujemy, obieramy ze skórki, kroimy w talarki o ok. 7 mm grubości
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i porcjami nakładamy wyrośnięte ciasto
  6. Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, na górnej części placka układamy talarek pomarańczy, przewracamy placek na drugą stronę, dosmażamy część z owocem
  7. Podajemy gorące, polane syropem klonowym

Wskazówki: Jeśli ciasto na racuchy wydaje się za gęste i nie daje się miksować należy dolać więcej ciepłego mleka lub ciepłej wody. Żeby owoce nie przypaliły się podczas smażenia dolewamy trochę więcej oleju.

Małym dzieciom poniżej 1. roku życia racuchy najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej i podawać tylko okazjonalnie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

racuchy drożdżowe z pomarańczami beta2.mamaalergikagotuje.pl
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *