Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pudding chia z kruszonym karobem

O karobie i jego właściwościach pisałam już wielokrotnie. Ten zamiennik kakao w diecie alergików można teraz podjadać w formie przekąski bo na rynku od jakiegoś czasu występuje w postaci kruszonych strąków karobu.

Jest naturalnie słodki, więc dania z nim przygotowane nie wymagają dosładzania.

Zawarte w karobie minerały i witaminy wzbogacą dietę alergików o niezbędne dla organizmu składniki.

Rok szkolny już za momencik, warto aby nasze pociechy wzmocniły się także energetycznie. Kruszony karob można zabrać do szkoły i chrupać podczas przerw.

A jak zostanie Wam trochę kruszonego karobu można zrobić z niego zdrową wersję puddingu chia. 

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Pudding chia z kruszonym karobem

(wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez kakao)

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki kruszonego karobu

Przygotowanie:

  1. Do niedużego garnka wlewamy mleko roślinne, wsypujemy kruszony karob i gotujemy przez 5-7 minut na małym ogniu, aż mleko stanie się karmelowe, a kruszony karob zmięknie.
  2. Wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, przekładamy do pucharka i wstawiamy do lodówki na ok. 2 h. (można przygotować na noc, a zjeść rano).
  3. Kruszony karob opadnie na dno naczynia a chia napęcznieje. Przed jedzeniem pudding możemy wymieszać, lub jeść warstwami.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *