Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie

Dzień Dziecka zobowiązuje do prezentów i smacznych chwil.

Dlatego dziś mojemu alergikowi upiekłam proste ale bardzo, bardzo smaczne ciasto z truskawkami.

Jako, że wszyscy jesteśmy dziećmi dla swoich rodziców to życzę Ci aby tego wewnętrznego dziecka było w Tobie jak najwięcej.

Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut + pieczenie.

Po więcej przepisów na ciasta z sezonowymi owocami zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, gdzie między innymi znajdziesz przepis na niezwykle smaczne Kruche ciasto z budyniem i owocami oraz trzy różne szarlotki.

Wszystkie przepisy w książce są wegańskie i bezglutenowe.

Życzę pięknego i smacznego dnia!

Proste ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 1 szt. 17 cm x 27 cm

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 g jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)*
  • 300 g mąki pszennej bio typ 550
  • 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 100 ml oleju np. rzepakowego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)

na kruszonkę

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 50 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych (można mąkę)
  • 50g zimnej margaryny wegańskiej Alsan bio

dodatkowo:

  • truskawki

Przygotowanie:

  • Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc papkę.
  • W misce umieszczamy cukier, papkę z siemienia i pastę waniliową, miksujemy na pulchną masę.
  • Dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy łyżką.
  • Wsypujemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  • Krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Cienką strużką wlewamy olej i ponownie miksujemy na małych obrotach.
  • Gęste ciasto, przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub do foremki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C, u mnie w opcji z termoobiegiem.
  • Kiedy piekarnik się rozgrzewa robimy kruszonkę; łączymy składniki, rozdrabniamy przy pomocy siekacza tworząc grudkowate ciasto.
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy, kroimy (u mnie w ćwiartki), układamy na cieście.
  • Truskawki posypujemy kruszonką.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40-50 minut aż będzie rumiane.
  • Wyjmujemy na kratkę, odstawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Zamiast jogurtu kokosowego można użyć inny gęsty dozwolony jogurt.

* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Jakie jeszcze inne owoce pasują do tego ciasta? Ciasto owsiane śniadaniowe wyszło wspaniałe robiłam na daktylach chociaż trochę ciężko jeszcze wyczuwam temperaturę piekarnika. Nie mam termoobiegu.

    1. Żeby nie były za ciężkie i za bardzo wodniste, więc rabarbar, mniejsze kawałki śliwek, jagody, borówki, jabłka:)

  2. Czy mrożone truskawki rozmrozić przed pieczeniem?

    1. Używałam świeżych, w przypadku mrożonych ja bym je najpierw rozmroziła i odsączyła. Niestety mogą spowodować zakalec.

  3. Zrobiłam dziś dla syna… Niestety wyszedł zakalec… Nie wiem czemu

    1. Niestety na odległość ciężko jest stwierdzić. Mam nadzieję, że nie zmieniła Pani składników i wykonywała zgodnie z przepisem. Możliwe, że ciasto było zbyt mokre, albo za dużo truskawek, mogło być też nierówno obciążone owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *