Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Proste ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami

Sezon na truskawki wciąż trwa. Na szczęście w naszym domu możemy je jeść wszyscy, choć alergik sięga po nie najrzadziej.

Czy wiesz, że truskawki zawierają naturalne benzoesany tzw. stymulatory histaminy?

Ich spożycie, zwłaszcza większych ilości, może powodować niekorzystne objawy alergiczne, także u osób, u których badania diagnostyczne nie wykazują alergii na truskawki.

Dziś upiekłam kolejne ciasto jogurtowe. Prosty placek bez mleka, bez jajek, wegański, po upieczeniu mięciutki i pachnący budyniem.

Ponieważ nie miałam dwóch opakowań jogurtu naturalnego kokosowego bez cukru, część jogurtu zastąpiłam śmietaną kokosową Creamo.

Niezmiernie się cieszę, że takie produkty jak te firmy Planton są dostępne na rynku. Jeśli więc kokos Ci nie straszny, warto je poznać i stosować w kuchni alergika.

Mój placek możesz przygotować także z jabłkami, rabarbarem czy morelami.

Jeśli interesuje Cię wersja wegańska i bezglutenowa tego ciasta, daj znać w komentarzu.

Miło mi będzie jeśli dodasz dlaczego jesteś na diecie bezglutenowej i na jakie mąki masz uczulenie. Postaram się wybrać te, które najczęściej stosujesz w swojej kuchni.

Potrzebujesz więcej przepisów na różne wypieki albo wyjątkowe okazje?

Jeśli tak, sięgnij po książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. Znajdziesz w niej ponad 50 przepisów na wypieki, które królują w tradycyjnej kuchni polskiej.

Wspaniałe ciasta z sezonowymi owocami czekają w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Polecam zwłaszcza moje ulubione Kruche ciasto z budyniem i owocami.

Jeśli masz zamiar kupić, którąś z tych książek to najkorzystniej będzie jeśli wybierzesz zestaw (MAG1+MAG5).

A teraz czas na wypróbowanie przepisu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Proste ciasto jogurtowo-budyniowe truskawkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 1 szt. 17 cmx 27 cm

Składniki:

  • 2 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1 płaska łyżka łuski babki jajowatej
  • 125 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 160 g jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)
  • 100 g śmietany kokosowej Creamo
  • 250 g mąki pszennej bio typ 550
  • 80 g budyniu waniliowego (2 budynie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego

dodatkowo:

  • 12 truskawek

Przygotowanie:

  1. Świeżo zmielone siemię lniane mieszamy z babką jajowatą, łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc gęstą, prawie zbitą papkę.
  2. W misce umieszczamy cukier puder i papkę z siemienia, miksujemy przez chwilę.
  3. Dodajemy jogurt kokosowy i śmietanę, miksujemy, powstanie gęsty płyn z grudkami.
  4. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, mieszamy.
  5. Wlewamy mokre składniki, miksujemy na średnich obrotach aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
  6. Wlewamy olej, miksujemy do połączenia się składników.
  7. Ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub do foremki, wyrównujemy powierzchnię.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, u mnie w opcji z termoobiegiem.
  9. W tym czasie myjemy i oczyszczamy z szypułek truskawki, kroimy każdą w poprzek na pół, układamy obok siebie na cieście, wciskając je lekko w ciasto.
  10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 45 minut, do momentu aż będzie rumiane na wierzchu.
  11. Wyjmujemy na kratkę, chwilę studzimy, zdejmujemy papier.

Wskazówki:

Możesz użyć 250 ml jogurtu kokosowego, zamiast mieszanki jogurtu i śmietany.

Łuskane nasiona babki jajowatej zastępują tu jajka i nadają odpowiednią konsystencję.

Zamiast budyniu możesz zastosować dozwoloną skrobię, a dla zapachu użyć pastę waniliową, proszek waniliowy lub ekstrakt.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie! chętnie poznałanym przepis na wersję bezglutenową. Zdecydowanie bardziej mi służy (IBS).

    1. Jutro pojawi się na blogu. Przepis będzie dostępny przez 1 dzień. Proszę zapisać lub wydrukować. Jest przewidziany do książki więc nie może być publikowany 🙂

  2. Witam, czy i czym moge zastapic nasiona babki jajowate ? nietesty nie mam a potrzebuje upiec ciasto dla moich dwoch malych alergikow

    1. Można dodać jeszcze jedną łyżką zmielonego siemienia zamiast babki, choć babka ma lepsze działanie spulchniające. Proszę nie obciążać ciasta zbyt dużą ilością owoców, a plasterki niech będą lżejsze:)

    2. W przepisie nie ma podanej ilości podania skrobi a w punkcie 4 pojawia się informacja o wymieszaniu skrobi z przesianą moką. Proszę o informację ile dodać skrobi lub czy ona w ogóle jest dodawana.

      1. Zaraz poprawię. Zamiast budyniu można dać skrobię jeśli ktoś nie może gotowych produktów. Także dodając budyń skrobię pomijamy.

  3. Dobry wieczór, czy zamiast siemienia i babki jajowatej można użyć aquafaby by zastąpić jajka? Ile jajek zastępują podane przez Panią składniki? Pozdrawiam 🙂

    1. Tworząc ten przepis nie zastępowałam jajek. Brałam pod uwagę działania wiążąco sklejające siemienia i babki jajowatej. Taka ilość babki i siemienia może zastąpić dwa jajka. W książce MAG Tradycyjnie jest lista 20 zamienników jajek w wypiekach. Można się nią posiłkować. Każdy zamiennik działa inaczej zwłaszcza na ciastach, także proszę to brać pod uwagę stosując aquafabę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *