Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki z ricotty bez glutenu

Placuszki z ricotty są puszyste, lekkie i takie odświętne, bo robię je rzadko i zazwyczaj w niedzielę.

To danie nie dla mojego alergika, z uwagi na zawartość jajek i sera.

Podczas ostatniego tygodnia, gdy syn był na swoich pierwszych samodzielnych wyjazdowych wakacjach, przygotowałam je dla siebie w wersji bez glutenu.

Uznałam, że może zechcesz czasem rozpieścić siebie – mamo alergika.

Polecam i zapisuję przepis w kategorii #talerzmamyalergika.

Życzę Smacznego!

Placuszki z ricotty

(bez glutenu, nie dla alergika, zawiera mleko i jajka)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki:

  • 1 pudełeczko sera ricotta (250 g)
  • ½ pudełeczka po ricotta, mleka lub napoju roślinnego
  • 100 g mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
  • dowolny dżem, frużelina owocowa lub syrop klonowy do polania
  • olej np. rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Do miski z żółtkami dodajemy ser, mleko lub napój roślinny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Całość delikatnie mieszamy przy użyciu miksera, na najniższych obrotach.
  4. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
  5. Dodajemy ją do pozostałych składników i łączymy składniki przy pomocy łyżki.
  6. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, wylewamy porcje ciasta i smażymy okrągłe placuszki na średnim ogniu, aż będę pulchne i rumiane z każdej ze stron.
  7. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby patelnia nie była sucha, łatwo je przypalić.

Przygotowane ciasto można przechować w lodówce i usmażyć nawet na drugi dzień ale nie będą już pulchne jak zrobione od razu.

Placuszki z ricotty bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *