Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki z kaszy manny (bez jajek)

Jedna z fanek bloga poprosiła mnie o przepis na placuszki z kaszy manny. Dziś powstały i jestem z nich bardzo zadowolona:)

Smaczne, proste w wykonaniu, świetne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.

Są delikatne więc smażymy je na umiarkowanym ogniu, tak aby nie było problemów z ich przełożeniem na drugą stronę. Zaraz po usmażeniu ich konsystencja tężeje i można swobodnie podać je dziecku do rączki.

Życzę Smacznego

Jeśli poszukujesz więcej tradycyjnych dań, popularnych w polskich domach to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Placuszki z kaszy manny

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10-15 minut

Ilość: 10 ok. 9 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka owsianego
  • 2 łyżka syropu z Agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżka wody

Składniki suche:

  • 200 g kaszy manny orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)

Przygotowanie:

  1. Mokre składniki: mleko, ekstrakt waniliowy, syrop roślinny, wodę i płynne masło lub olej umieszczamy w misce, miksujemy
  2. Dodajemy suche składniki: kaszkę mannę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
  3. Miksujemy całość i odstawiamy na czas rozgrzania patelni (ciasto gęstnieje)
  4. Smażymy na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) z odrobiną tłuszczu, na wierzchniej warstwie placka pojawią się pęcherzyki, cierpliwie czekamy aż spód się zrumieni i przekładamy na drugą stronę
  5. Podajemy z ulubioną konfiturą lub owocami

Wskazówki:

Do smażenia sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Placuszki z kaszy manny bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Te placuszki muszę uratować i dodam komentarz 🙂 są przepyszne i doskonałe na śniadanie 🙂

    1. Cieszę się, że smakowały:)

  2. Sylwia Ciok-Sadło says:

    Placuszki robię już kolejny raz, może dziesiąty. 🙂 Jemy je z syropem klonowym, dżemem, owocami. Dzisiaj postanowiłam dodać do ciasta, startą na grubych oczkach, marchew i cukinię. Właśnie je zajadamy. Wyśmienite. Dziękuje i pozdrawiam.

    1. Bardzo mnie cieszą takie wiadomości:) Życzę dużo zdrowia!

  3. Dziś zrobiłam te placuszki z przepisu z Pani książki, wyszły przepyszne. Pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz

  4. Rewelacja!!!

    1. Bardzo się cieszę, że i Wam smakują:)

  5. Pani książka dała mi nadzieję na lepsze jutro. Znów przekonałam się do domowego mleka, bo kupne to wydatek, a mój trzylatek pochłania około litra dziennie. Mam pytanie czy te placyszki wyjdą ze zwykłej kaszy manny?

    1. Oczywiście, że wyjdą:) Cieszę się, że i pani moje przepisy ułatwiają życie! Pozdrawiam serdecznie

  6. Na jakim tluszczu usmazyc te placuszki? Przepraszam jesli to banalne pytanie ale dopiero zaczynam przygode z gotowaniem dla alergika i wszystko jest dla mnie nowe;)

    1. Ja stosuję olej z pestek winogron, brzmi tak jakby pestki dawały jakiś smak ale to uniwersalny olej. Zwykły rzepakowy też jest ok. Można smażyć na oleju kokosowym lub maśle klarowanym jeśli są dozwolone.

      1. Dziekuje, musze sie w ten olej z pestek zaopatrzyc, widzialam w wielu Pani przepisach;) usmazylam na rzepakowym, tylko nie wiem czemu cos mi sie ubzduralo i dalam kasze manne owsiana. Kompletnie sie to nie trzymalo “kupy” 😉 ale w smaku dobre, po dlugich negocjacjach (bo cos nowego;) dziecię zjadło z dzemem;)

  7. Marlena Janicka says:

    Witam. Czy z kaszką kukurydzianą też wyjdą?

    1. Kasza kukurydziana nie ma glutenu, trzeba by je czymś związać może dodając purree z dyni, banana lub 1 łyżkę siemienia lnianego zmielonego i rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody.

  8. Czy ten syrop z agawy jest koniecznie potrzebny?

    1. Absolutnie nie jest konieczny! Można z niego zrezygnować. Im mniej słodkości tym zdrowiej!

  9. Patrycja says:

    Dziękuję za ten przepis. Jestem dopiero na poczatku drogi jeśli chodzi o gotowanie dla alergika i dzięki Pani jest duużo łatwiej. Pozdrawiam serdecznie. Placuszki przepyszne córeczka się zajada właśnie.

    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu. Na blogu znajdzie Pani mnóstwo sprawdzonych dań. Po więcej inspiracji, zdrowych przepisów i setki porad dla alergików zapraszam do moich książek. Przepisy w książkach są inne niż te na blogu, wszystkie bez mleka, bez jajek i wielu innych alergenów. Pozdrawiam serdecznie https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/sklep/

  10. Bosko! Z cukrem pudrem moje dziecko sobie zażyczyło i wszystkie zniknęły 🙂 Rewelacyjny przepis. Nie miałam większości rzeczy z przepisu ale też wyszło super. Zrobiłam ze zwykłą kaszą manną i mlekiem krowim, dodałam też glutka z siemienia lnianego a syrop zastąpiłam ksylitolem 🙂 Bardzo dziękuję za przepis

    1. Mama Paula says:

      Jaka powinna być konsystencja placków w środku, kilkukrotnie próbowałam przepisów z innych stron np. Omlet bananowy i ciasto w środku było mokre i surowe 🙁 także mam lekki uraz no i oczywiście boję się że dam coś synkowi co będzie tak jak wspomniałam surowe w środku .

      1. Te placuszki zrobiły już setki mama. Nie są rurowe w środku. Proszę przeczytać pozostałe komentarze:)

  11. Wyszły super mniam
    Dziękuję

  12. Czy te placki są takie twardawe z zewnątrz?

    1. Powiedziałabym, że chrupiące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *