Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki orkiszowo-amarantusowe z daktylami (bez cukru, wegańskie)

Nasze sobotnie śniadania ostatnio związane są z placuszkami. Wymyślanie różnych rodzajów pancakes bardzo mi odpowiada, a rodzina na szczęście dobrze znosi moje czarowanie. Czasami jednak słyszę, “a nie mogłabyś zrobić tych samych co ostatnio”, robię więc dwa rodzaje:) 
Ciasto na takie placuszki, nieco rozrzedzone to szansa na stworzenie innego dania czyli naleśników. Już dziś Was zachęcam do kulinarnego eksperymentowania, weźcie przepis na pancakes/placuszki, użyjcie więcej mleka sprawiając aby ciasto miało rzadszą konsystencję i twórzcie nowe śniadania:) 

Tymczasem jednak zapraszam na kolejne bardzo smaczne placuszki osłodzone wyłącznie daktylami i syropem daktylowym. 
Przepis dołączam do akcji Fit Na Wiosnę oraz Naleśnikowe Wariacje na Śniadanie 
Polecam i życzę Smacznego 

 
Przepis poniżej 

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 10 szt (ok.10-12 cm krążki)
Składniki:
  • 300-350 ml mleka orkiszowego
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 40 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
  • 20 g mąki amarantusowej
  • 1 łyżeczka inuliny (jak nie macie można ominąć)
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 banan pokrojony w plasterki (możecie użyć jabłka)
  • garść suszonych daktyli (drobno pokrojonych)
  • syrop daktylowy do polania placuszków 
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
  1. Mąki przesiewamy proszkiem do pieczenia, dodajemy inulinę i mieszamy
  2. Dolewamy do suchych składników ekstrakt waniliowy i mleko (wlewajmy mleko stopniowo), mieszamy całość przy użyciu miksera czy rózgi, tworząc dość gęste ciasto (bardziej gęste niż naleśnikowe, ale nadal lejące)
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy olej (około łyżki), nakładamy ciasto (krążki ok. 10 cm) i smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence elektrycznej) aż dolna powierzchnia placka się zetnie, a na jego górnej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza
  4. Zanim przewrócimy placek na drugą stronę, układamy na jego powierzchni plasterki banana
  5. Przewracamy placek na drugą stronę, możemy dodać jeszcze odrobinę oleju i smażymy do chwili, aż ciasto się lekko zrumieni (trwa to bardzo krótko, uważajcie aby placuszków nie przypalić)
  6. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtarzamy
  7. Gotowe pancakes wykładamy na talerz, oprószamy je drobno pokrojonymi daktylami, polewamy je syropem daktylowym i podajemy gorące
Wskazówki:
O inulinie poczytajcie TUTAJ
Syrop daktylowy można zamienić innym syropem roślinnym
Zamiast daktyli można użyć suszone figi czy rodzynki, ważne aby nie były siarkowane.
Mleko należy wlewać stopniowo, aby obserwować konsystencję ciasta, nie wszystkie mąki wchłaniają tyle samo płynu. Jeśli nie użyjecie mąki razowej z pewnością ilość dodanego mleka się zmniejszy.
Zamiast banana można użyć plasterki jabłka czy gruszki.
Jeśli wolicie użyć cukier to można go śmiało dodać do ciasta, najlepiej cukier w formie pudru.
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Wspaniałe! :)) Daktyle, banany… Istna rozkosz dla podniebienia 🙂

  2. Whiness; Dziękuję:) Są bardzo smaczne i pożywne, polecam raz jeszcze!

  3. Musze zabrać się w końcu za amarantus 😉 Ale wszystko jest jak najbardziej po mojemu 🙂

  4. Przecinkowa; Ja bardzo polubiam Amarantus, ma ciekawy zapach i smak i zdrowy:)Warto nim wzbogacać dania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *