Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki Orkiszowe z Komosą Ryżową dla Alergika i Biegacza

Wczoraj rozpoczęłam sezon biegania na świeżym powietrzu. Po przebytej, ciężkiej grypie w grudniu, po której „dochodziłam do siebie” prawie cały styczeń, o bieganiu na zewnątrz nie było mowy. W lutym nie udało mi się skusić do treningów w ciężkim śniegu i na mrozie. Na szczęście nadchodzi wiosna, moja ulubiona pora roku i nareszcie wyjrzało słońce!
Pokonane wczoraj 12 km przyczyniło się do powstania dzisiejszych placuszków. Czymś trzeba zająć myśli podczas biegania, a tworzenie przepisów bardzo mnie relaksuje. Na śniadanie zaserwowałam więc placuszki orkiszowe z dodatkiem mąki z komosy ryżowej (quinoa). Komosa jest bogata w cynk, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B i w witaminę E. Jest produktem wysokobiałkowym, niskokalorycznym i nie zawiera glutenu. 

Mąka z komosy ma  swój specyficzny smak, który jest w tych placuszkach wyczuwalny przy pierwszych kęsach. To właśnie odstraszyło moich mężczyzn, stwierdzili że dziwnie smakują te placuszki. Ja z córką zjadłyśmy je ze smakiem, z dodatkiem bananów i kiwi, polane syropem daktylowym w towarzystwie soku z ananasów. 
Jeśli też jesteście ostrożni w poznawaniu nowych smaków, po prostu dodajcie na początek mniej mąki z komosy, zwiększając ilość orkiszowej.
Przepis dołączam do akcji Naleśnikowe Wariacje na Śniadanie
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 10 szt. (ok.10-12 cm krążki)
Składniki:
  • 300 ml mleka orkiszowego
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 80 g mąki z komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kropel soku z cytryny (tylko jeśli dozwolony)
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • syrop daktylowy do polania
  • owoce dozwolone (u mnie banan i kiwi) jako dodatek
Przygotowanie:
  1. Mąki przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, mieszamy
  2. Dolewamy do suchych składników mleko i ekstrakt z wanilii, syrop roślinny, mieszamy całość przy użyciu miksera czy rózgi, tworząc dość gęste ciasto (bardziej gęste niż naleśnikowe)
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy olej (około łyżki), nakładamy ciasto (krążki ok. 10 cm) i smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence elektrycznej) aż dolna powierzchnia placka się zetnie, a na jego górnej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza
  4. Przewracamy placuszek na drugą stronę, możemy dodać jeszcze odrobinę oleju i smażymy do chwili aż ciasto się lekko zrumieni (trwa to bardzo krótko, uważajcie aby ich nie przypalić)
  5. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtarzamy
  6. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, polewamy je syropem daktylowym i dodajemy ulubione, dozwolone owoce
Wskazówki:
Na patelni teflonowej możne je smażyć bez dodatku tłuszczu. 
Zwolennicy masła klarowanego mogą go użyć podczas smażenia.
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. O, widzę wspaniały pomysł na wykorzystanie opakowań komosy, które od jakiegoś czasu leżą zapomniane w kuchennej szafce. Takie placuszki to musi być prawdziwe niebo w gębie 🙂

  2. Whiness; Są pyszne, a mąkę z komosy możesz wykorzystać także do zrobienia naleśników. Ziarno komosy na kotleciki np. http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej-komosy-ryzowej.html. Polecam:)

  3. bardzo smakowite! no i pożywne
    hehe ja też często myślę o kuchni podczas biegania, a poźniej realizuję te pomysły 🙂

  4. Kaś; Komosa je wzbogaca:) Przydałby się jeszcze przyrząd zapisujący myśli:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *