Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki naleśnikowe na wytrawnie

 
Na drugi dzień gdy zadałam pytanie “Co będziesz jadł na kolację” padła odpowiedź, “Takie placuszki-omlety jakie wtedy robiliście”. Z powodu ograniczeń w diecie nie mogłam użyć jajek ani mleka, ale to co powstało stało się jednym z ulubionych, szybkich dań moich dzieci.
Do ciasta, oprócz kukurydzy dodaję albo szynkę albo paróweczki wieprzowe. I jedno i drugie w ekologicznej wersji, bez zbędnych dodatków, sztuczności i alergenów. Oczywiście możecie dodać inne warzywa, doprawić placuszki po swojemu.
Wczoraj zrobiłam te placuszki dodatkowo w wersji bez glutenu, wyszły naprawdę smaczne!
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Placuszki naleśnikowe na wytrawnie

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 8-10 szt.
Składniki:

  • 350 ml mleka owsianego lub orkiszowego
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • ½ łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ / 5-6 łyżek kukurydzy z zalewy z puszki lub słoika
  • 4 paróweczki eko
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mieszamy
  2. Dolewamy mleko i mieszamy uzyskując konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego
  3. Dodajemy pokrojone w plasterki cieniutkie parówki lub szynkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy
  4. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu nakładamy porcję ciasta formując placuszki ok 10 cm średnicy
  5. Smażymy na średnim ogniu, na rumiano z każdej ze stron
  6. Podajemy z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupu lub warzyw w sosie winegret 

Placuszki z parówką

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. w wersji bezglutenowej których mąk najlepiej użyć ? 🙂

    1. Ja bazuję na owsianej bezglutenowej Proveny, mleko jaglane i dodaję łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego rozrobionego w 2 łyżkach gorącej wody, zwiększam ilość proszku do pieczenia do 1 łyżeczki:) Mleko dolewaj stopniowo, ciasto gęstnieje po kilku minutach. Na koniec dodatki i smażysz z jednej strony na średnim ogniu, żeby się dobrze podpiekły (max 10 cm placuszki, łatwiej przewrócić:) Pozdrawiam

      1. Dzięki !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *