Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki kukurydziane na wytrawnie (be jajek, bez mleka)

Przeglądając moją ulubioną gazetę dla Biegaczy, natknęłam się na przepis na placki kukurydziane.
Postanowiłam zrobić podobne ale dla Mojego Alergika, wykluczając jajko i zamieniając niektóre składniki. 
Placuszki z założenia miały być wytrawne i takie polecam zjeść wraz z sosem z pieczarek albo w towarzystwie ulubionej sałatki. My na początek wypróbowaliśmy je na II śniadanie z odrobiną gęstej śmietany owsianej. 
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także w wersji na słodko i podać z ciepłem dżemem:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 

 

Placuszki kukurydziane na wytrawnie

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
ILOŚĆ: 6-8 sztuk
Składniki:

  • 200-300 g kukurydzy z puszki czy słoika, nie GMO
  • 125 ml mleka ryżowego
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
  • 120 g kaszki kukurydzianej bardzo drobnej
  • 60 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę odcedzamy i miksujemy  w blenderze, ale nie na papkę, niech pozostaną widoczne cząstki ziaren
  2. Dolewamy do niej mleko, wodę, oliwę i roztwór ze skrobi kukurydzianej, mieszamy
  3. Mąkę, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól dokładnie mieszamy
  4. Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do ich połączenia się (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli wyda się za gęste, dolewamy wodę lub mleko, jeśli za rzadkie dosypujemy kolejną łyżkę mąki)
  5. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej o grubym dnie, wlewamy olej a następnie nakładamy ciasto i smażymy placuszki wielkości ok. 10 cm, na średnim ogniu najpierw z jednej, potem z drugiej strony na rumiany kolor 
  6. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
  7. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, podajemy z gęstą śmietaną lub ulubionym sosem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Czy myśli Pani, że mleko ryżowe można by zastąpić sojowym? Mam akurat rozpakowane, to bym z chęcią zużyła 🙂

  2. Anonimowy; Tak, oczywiście że można!

  3. O MAG, jak Ty mi ułatwiasz życie :))) Od kilku m-cy jestem ze względu na synka na diecie bez jajek, bez białka krowiego, koziego itp., orzechów, soi i jeszcze kilku produktów. Dziecię zaczyna dorastać i z paniką myślałam o tym, co mu będę gotować skoro nawet masa warzyw na razie uczula, nie mówiąc o tym, że sama z utęsknieniem myślałam o naleśnikach i ciastkach. A tu jest WSZYSTKO. No normalnie

  4. Ola Młyńczyk; Bardzo dziękuję za ten komentarz! Pochwaliłam się nim na Facebooku bloga. Takie słowa sprawiają, że chcę czarować więcej, a serce rośnie:)

  5. A czy można użyć mleko krowie?? I ta skrobia kukurydziana.. nigdy jejnie widziałam w sklepi??

  6. Anonimowy; Oczywiście, że można ale roślinne mleko zdrowsze!. Skrobię kukurydzianą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale z powodzeniem można ją zastąpić ziemniaczaną. Roztwór skrobi zastępuje jajko, więc jeśli jajko jest dozwolone, można go użyć zamiast skrobi:)

  7. Mama Marcela says:

    Czym można zastąpić mąkę orkiszową?

    1. Owsiana bezglutenowa świetnie się sprawdza ale polecam też mąkę z ciecierzycy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *