Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki z cukinii najprostsze

Placuszki z cukinii powstały z myślą o mojej córce i innych studentach, którzy muszą samodzielnie zadbać o swoje wyżywienie.

Cukinia to letnio-jesienne warzywo, które ma wiele zalet. Oprócz tego, że  jest lekkostrawna, odkwaszająca organizm, bogata w wapń i potas oraz witaminy z grupy B, jest także niedroga. Można z niej przygotować wiele ciekawych dań, świetnie się sprawdza dodana do ciasta zamiast jajek.

Placuszki z cukinii są alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przygotowane z dodatkiem bezglutenowej mąki stanowią danie odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Na blogu znajduje się także przepis na Placuszki z cukinii z dodatkiem mąki orkiszowej.

Przepis na Placki ziemniaczane bez jajek także jest na blogu. Mąkę orkiszową możemy stosować zamiennie z mąką pszenną w proporcjach 1:1. Osoby bez alergii mogą do placków dodać 1 jajko, a pominąć dodatek skrobi.

Sięgnij także po zestaw książek z serii Mama Alergika Gotuje! Tam znajdziesz najwięcej przepisów opartych o receptury tradycyjnej kuchni polskiej.

Zapraszam i życzę Smacznego

Placuszki z cukinii najprostsze

(bezglutenowe i wegańskie)

Czas przygotowania: 25 minut Ilość: 8 szt.

Składniki:

  • 300-400 g cukinii (jedna większa, niezbyt gruba cukinia zielona)
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżka zmielonego lnu najlepiej złocistego
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
  • 1 płaska łyżka tapioki lub skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz (dla alergików pieprz biały, syczuański lub zmielona czarnuszka)
  • kurkuma – opcjonalnie
  • śmietana owsiana lub ryżowa
  • koperek zielony – opcjonalnie
  • olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

  1. Skrobię umieszczamy w kubku, dodajemy zimną wodę, mieszamy
  2. Młodą cukinię myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy sok … Jeśli posiadasz duży egzemplarz cukinii obierz ją ze skórki i zetrzyj tylko twardą jej część, nasiona wyrzuć. W przypadku młodej cukinii z miękką skórką nie trzeba jej obierać, można zetrzeć w całości 
  3. Dodajemy drobno startą cebulę, zmielony len oraz roztwór skrobi kukurydzianej z wodą … Jeśli nie posiadasz lnu, dodaj więcej mąki lub dodatkową łyżkę skrobi. Len należy mielić bezpośrednio przed użyciem, nie kupuj więc gotowego mielonego lnu. Najzdrowszy len to ten złocisty.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą, stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy i sprawdzamy stan konsystencji … Ponieważ możesz nie dysponować wagą i nie wiesz ile gramów cukinii posiadasz dosypuj mąkę łyżka za łyżką, mieszaj i sprawdzaj czy masa cukiniowa jest dość gęsta i zwarta, aby nadawała się do wyłożenia na patelnię. Placuszki możesz doprawić różnymi ziołami i przyprawami. Możesz użyć sproszkowanej papryki, tymianku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, czosnku jednak pamiętaj, że zioła i przyprawy wywołują reakcje alergiczne krzyżowo z pyłkami traw, drzew i zbóż. Musisz je dobrać indywidualnie.
  5. Przygotowaną masę z cukinii odstawiamy na czas rozgrzewania patelni … masa zgęstnieje, jeśli cukinia puści sok, odlej go bo masa będzie zbyt wilgotna
  6. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej, masę cukiniową wykładamy porcjami, tworząc placuszki o ok. 10 cm średnicy, smażymy je na średnim ogniu, z każdej ze stron na rumiany kolor … nie spiesz się z przewracaniem placków na drugą stronę, powinny się dobrze zrumienić ale nie przypalić, możliwe, że będziesz musiał dolać nieco więcej oleju
  7. Placuszki podajemy jako samodzielne danie, zaraz po usmażeniu najlepiej z gęstą zimną śmietaną z dodatkiem zielonego koperku.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Matka Wariatka says:

    A mąka z Amarantusa też może być lub gryczana?

    1. Może być gryczana, kukurydziana, ryżowa. Amarantusowej nie dodaje się dużo więc łyżka-dwie wystarczy bo będzie dominował smak amarantusa:)

  2. Cześć, muszę wziąć pożyczkę poza bankową, koniecznie bez BIK, jest to obecnie największy priorytet. Mam trudną sytuacje historii kredytowej, znajomy polecił mi zapoznanie się z http://www.skanerkredytowy.pl – Nie wiem jednak czy warto, korzysta ktoś?

  3. Joanna Jagła says:

    No dobrze, jak przeczytałam przepis na kompie a nie na telefonie to znalazłam tą śmietanę 😀

  4. Jaka powinna być konsystencja masy w środku po usmażeniu? U mnie jest gładka bez widocznej cukinni, taka jakby był dodany do środa ser tylko nie jest ciągnaca

    1. Wszystko zależy od cukinii, od tego jak została starta, odciśnięta i jak długo ciasto stało przed smażeniem. Najwyraźniej Pani wersja jest miękka i rozdrobniona co dało taki efekt po usmażeniu:)

  5. pat_olee says:

    Dlaczego nie kupować mielonego lnu?:)

    1. Bo len trzeba mielić przed użyciem, żeby zachować jak najwięcej jego wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *