Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki amarantusowe

Placuszki amarantusowe powstały, by uratować ciasto, które pojawiło się podczas wyczarowywania gofrów z poppingu amarantusowego.

Kupuję wielką paczkę amarantusa ekspandowanego Amarello i codziennie dodaję go do owsianek i jogurtów.

Jutro wyjeżdżamy w wakacyjną podróż pomyślałam więc dobrze by było zużyć to co zostało. Pierwsza próba wyczarowania bezglutenowych, wegańskich gofrów zakończyła się fiaskiem. Gofrownicę czyściłam przez pół godziny:) Na końcu wpisu można zobaczyć jej zdjęcie.

Żeby wyczarować dobry przepis, który będzie można zaprezentować na blogu czy w książce danie przygotowuję kilka razy. Testuję różne mąki, dodatki i smaki. Z tymi goframi będzie podobnie. Dziś kolejne podejście. Miejmy nadzieję, że ostatnie bo jak nie to znów powstaną placuszki lub naleśniki:)

Rada MAG: Zanim wlejesz ciasto do gofrownicy, zrób próbę na patelni. Po konsystencji placuszków z patelni łatwo ocenić jakie gofry uzyskasz. Zwykle okazuje się, że ciasto zawiera za mało mąki, rozlewa się albo się zbyt puszy (za dużo sody, proszku czy inuliny).

Doczyszczenie gofrownicy wymaga cierpliwości. Tu także dobra rada, czyścimy zaschnięte ciasto przy użyciu drewnianego narzędzia, u mnie jest nim drewniany nożyk do smarowania masła. Radzę nie zalewać gofrownicy wodą, żeby ciasto odmokło ani nie używać ostrych narzędzi. Traktowanie gofrownicy płynami do czyszczenia też się nie sprawdzi bo potem gofry będą przywierać zamiast ładnie się piec.

Życzę udanych eksperymentów i Smacznego!

Placuszki amarantusowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Ilość: 12 szt.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 50 g amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mleka jaglanego bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 50 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki z sorgo (albo zwiększyć mąkę jaglaną)
  • 1 łyżeczka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • syrop klonowy
  • owoce sezonowe lub dżem

Przygotowanie

  1. Mleko, ekstrakt z wanilii i olej wlewamy do kielicha blendera.
  2. Dodajemy popping, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, blendujemy na gładką masę.
  3. Wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i inulinę (u mnie z cykorii).
  4. Miksujemy całość.
  5. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  6. Podajemy z syropem klonowym i owocami. Najlepsze od razu na ciepło.
Placuszki amarantusowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Placuszki amarantusowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Placuszki amarantusowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *