Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pizza razowa z sardynkami

Pizza to jedno z ulubionych dań Mojego Alergika. Bywa, że robię ją co tydzień, a czasem nawet 2 razy w tygodniu. Wersja tradycyjna, czyli z Pizza z Szynką i Pieczarkami należy do najczęściej pojawiających się u nas na stole. Skład pizzy zmienia się w zależności od tego na co mój syn ma w danej chwili ochotę, albo co mam w lodówce.
Zakupiłam na BioBazarze moje ulubione portugalskie sardynki w puszce. Nie mam powodów aby ich tu nie zareklamować, są sprawdzone, najlepsze i pyszne. Szukajcie więc na BioBazarze stoiska Smaki Portugalii i pani Marzeny z burzą rudych loków, albo zajrzyjcie do ich sklepu internetowego. 
Tym razem pizza na razowym spodzie i dla mojego Alergika bez sera.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Pizza razowa z sardynkami
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60-90 minut 
CZAS PIECZENIA: 15 minut  
LICZBA PORCJI: 4
Składniki: Na rozczyn:
  • ok. 20 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej 
  • 50 ml ciepłej, przegotowanej wody

Na ciasto:

  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 50-70 ml ciepłej wody

Na pizzę:

  • 200-300 g świeżych pieczarek
  • 1-2 pomidory
  • 1 puszka sardynek portugalskich
  • kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • papryka czerwona (jeśli dozwolona)
  • czarne oliwki (kilka sztuk)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć) 
  • ketchup 1-2 łyżki do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

  1. Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 50 ml ciepłej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 50 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie). Jeśli wlejemy za dużo wody nic nie szkodzi, dosypujmy mąkę i wyrabiajmy, tak aby ciasto odstawało od ręki, było elastyczne ale nie za twarde
  3. Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 10 minut, wtłaczając powietrze
  4. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość)
  5. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki
  6. Pomidory przelewamy wrzącą wodą, ściągamy skórkę, kroimy na plasterki a potem ćwiartki
  7. Sardynki wyjmujemy z zalewy
  8. Kukurydzę odcedzamy
  9. Paprykę myjemy, kroimy w kółka, oliwki kroimy w krążki
  10. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę (możemy podzielić je na dwa kawałki i zrobić dwie okrągłe, mniejsze pizze, lub jedną dużą prostokątną) 
  11. Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia, smarujemy cienką warstwą ketchupu
  12. Rozkładamy na cieście pieczarki, pomidory, oprószamy ziołami prowansalskimi, dodajemy sardynki, kukurydzę, paprykę, oliwki, posypujemy płatkami drożdżowymi
  13. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć folią aluminiową z wierzchu) 
  15. Pieczemy ok. 15-20 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
  16. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą

Wskazówki: Pizzę można odgrzewać. Oczywiście w wersji Nie dla Alergika można dodać ser żółty.

Przed upieczeniem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie 🙂

  2. AniaW; Dziś znów u nas zagości:)

  3. Ale przepysznie wygląda 😉 Aż szkoda jeść !

  4. Paulina Kwiatkowska; Dziękuję:) Ważne że ładnie wygląda, wówczas lepiej smakuje. Już zjedzona:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *