Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Piszinger czyli wafle z masą kajmakową

Wafle przełożone masą kajmakową czyli popularny piszinger, były przysmakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, bardzo słodkie. Masę kajmakową inaczej zwaną “krówkową” robiłam już wielokrotnie, zarówno w wersji z glutenem jak i bez. Masa powstaje z trzech składników mleka, cukru i odrobiny tłuszczu. Jeśli zastosujemy mleko jaglane wówczas otrzymamy masę bezglutenową, używając mleko orkiszowe powstanie masa zawierająca gluten. Cała zabawa polega na długim, powolnym gotowaniu tych trzech składników. Trzeba uważać, aby temperatura gotowania nie była zbyt wysoka, ponieważ płyn będzie „uciekał” z rondelka. Inną ważną kwestią jest wyczucie momentu gdy masa już jest gotowa. Robimy więc co jakiś czas próbę, wykładamy kroplę masy na zimny talerzyk i sprawdzamy czy nie jest zbyt wodnista lub zbyt klejąca. Dobór wafli należy dokonać indywidualnie. Większość gotowych wafli posiada w swym składzie białko mleka lub jaja.

Na rynku są dostępne także wafle bezglutenowe. Z tego co pamiętam zawierają jednak dodatek soi. Czytajmy więc dokładnie etykiety.   Taka słodkość ucieszy z pewnością niejednego łasucha. Nie jest wskazana do codziennego podjadania, zbyt dużo w niej cukru. Świętując jednak Dzień Dziecka zapomnijmy na chwilę o zdrowej diecie i pozwólmy cieszyć się naszym alergikom z chwili słodkiego szczęścia.   Zapraszam i życzę Smacznego

Piszinger czyli wafle z masą kajmakową

(wegański, opcjonalnie bezglutenowy)

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Ilość: 30 szt.

Składniki:

  • 400 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 300 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 4 płaty wafli orkiszowych

Przygotowanie:

  1. W rondlu, najlepiej z grubym dnem, umieszczamy mleko i cukier, gotujemy na średnim ogniu około 40 minut aż powstanie karmel, dodajemy margarynę lub masło klarowane i nadal gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje
  2. Gorącą masę kajmakową równomiernie rozsmarowujemy na przygotowanym waflu, przykrywamy kolejnym płatem i czynność powtarzamy aż masa się skończy
  3. Działamy szybko zanim masa zgęstnieje
  4. Przygotowany phishinger dociskamy czymś ciężkim i odstawiamy na 15 minut

Wskazówki: Piszinger był najsmaczniejszy jeszcze z ciepłą masą. Warto go zjeść w ciągu maksymalnie dwóch dni. Kiedy masa wyschnie, wafel robi się zbyt twardy i jego warstwy się rozdzielają.

Piszinger, Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Myślałam, że to niemożliwe! Dzięki!

    1. Ja jestem już zdania, że nie ma takiej potrawy której nie dałoby się wyczarować bez alergenów:)

  2. A czy taką masę można zrobić z innym mlekiem (krowie, sojowe bądź kokosowe) ?

    1. Z innym mlekiem oczywiście można, powstanie tradycyjny kajmak:) Mleko kokosowe jest tłuste więc masa jeszcze lepsza niż z mleka roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *