Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami

Sezon na szparagi rozpoczął się w z początkiem maja. Nie potrwa długo, więc warto teraz właśnie wykorzystać je w kuchni.

Szparagi są bogate w błonnik oraz w wiele witamin np. B, K i C i minerałów.

Szybkie i pożywne danie z komosy ryżowej można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Szparagi niestety mogą uczulić, zwłaszcza osoby reagujące na pyłek brzozy.

Osoby uczulone na orzechy, słonecznik, pyłki drzew w tym brzozę i leszczynę, powinny być również ostrożne przy spożywaniu orzeszków pinii (nasion sosny).

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na dania ze szparagami.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pilaw z komosy ryżowej ze szparagami

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki

  • 200g suchej komosy ryżowej białej
  • 250 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 średnia, młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 szt. cienkich zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • orzeszki pinii lub pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Komosę prażymy na suchej patelni, dokładnie płuczemy
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju, w garnku w którym będziemy gotować komosę, dodajemy wypłukane ziarna komosy i zalewamy je wodą lub bulionem
  3. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde części, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do komosy, garnek przykrywamy
  4. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu (3 w kuchence elektrycznej), około 15 minut aż cały płyn wsiąknie w ziarno
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Orzeszki pinii lub pestki dyni prażymy na suchej patelni dodajemy do komosy, danie podajemy na ciepło

Wskazówki:

Prażenie komosy sprawi, że nabierze ona głębszego smaku.

Płukanie komosy jest konieczne ze względu na zawarte w niej gorzkie glikozydy.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *