Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pierogi gryczane bez jajek bez glutenu

Pierogi gryczane powstały już 5 lat temu. Przepis znajduje się w mojej pierwszej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie, która w grudniu 2020 roku wróciła do Sklepu MAG w zaktualizowanej, uzupełnionej wersji.

KUP TERAZ 

Tymczasem na blogu zamieszczam przepis na bezglutenowe pierogi gryczane. Zarówno pieczone jak i gotowane smakują wyśmienicie. Nam smakują najbardziej w wersji pieczonej z dodatkiem czerwonego, klarownego barszczu.

Możemy podać je także w okresie Świąt Bożego Narodzenia, wzbogacając farsz o suszone grzyby.

Jeżeli szukasz przepisu na proste, bezglutenowe ciasto na pierogi i uszka, zajrzyj do tego przepisu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pierogi gryczane 

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 20 szt.

Składniki:

  • 225 g ugotowanej kaszy gryczanej/100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej+ 200 ml wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 25 g tapioki
  • 25 g mąki z ciecierzycy lub gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

Składniki na farsz:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • ½ czerwonej cebuli lub ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska, zmielony pieprz biały lub czarnuszka do smaku
  • majeranek lub tymianek

dodatkowo:

  • tapioka do podsypania stolnicy

Przygotowanie farszu:

  1. Soczewicę płuczemy, moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości ok. 20 minut
  2. Ciepłą soczewicę miksujemy/blendujemy na gładko
  3. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy ją do soczewicy, doprawiamy solą, pieprzem lub czarnuszką, majerankiem lub tymiankiem, mieszamy

Przygotowanie pierogów:

  1. Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w kaszę, odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
  2. Gorącą kaszę miksujemy/rozdrabniamy blenderem na bardzo gładką, gęstą masę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Dodajemy tapiokę, mąkę z ciecierzycy i olej, zagniatamy ciasto (w razie konieczności dodajemy więcej tapioki).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy dobrze podsypanej tapioką lub mąką z ciecierzycy (inaczej ciasto będzie się przyklejać). Można rozwałkować je także pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniemy podsypywania mąką.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o ok. 5 cm średnicy.
  6. Na każde koło nakładamy wcześniej przygotowany farsz, ciasto składamy na pół, maczamy palce w mące, zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę.
  7. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką.
  8. Do gotującej się wody wkładamy po kilka pierogów, mieszamy aby nie przywarły do dna.
  9. Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  10. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową).
  11. Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia.
  12. Pierogi podajemy posmarowane olejem z zeszkloną cebulką.
  13. Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną porcję pierogów, postępujemy jak w punktach od 8 do 12.
  14. Jeśli decydujemy się na wersje pieczoną, przygotowane surowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy ok. 20 minut aż będą rumiane.

Wskazówki:

Do pierogów możemy przygotować dowolny, dozwolony farsz.

Od dietetyka:

Kasza gryczana to źródło białka, błonnika pokarmowego, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Soczewica – to źródło białka, błonnika pokarmowego (8,9mg/100g), potasu (874mg/100g), magnezu (71mg/100g), żelaza (5,8mg/100g) witaminy B1 (1,072mg/100g) i niacyny (2,4mg/100g).

Soczewica zawiera również niezbędne dla organizmu dziecka jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Żelazo zawarte w soczewicy i kaszy nie jest w pełni przyswajalne, gdyż produkty te zawierają składniki, które utrudniają jego wchłanianie.

Pierogi gryczane
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Katarzyna says:

    Czy można je normlanie mrozić?

    1. Nie robiłam tego osoboście, ale inni rodzice mrozili. Zawsze warto spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *