Nie masz już czasu na dojrzewające pierniczki? Zrób MAGiczne pierniczki ekspresowe, pachnące pomarańczą i z czekoladową nutą.
Tworząc ten przepis bazowałam na wielokrotnie już sprawdzonym przepisie na typowe szwedzkie pierniczki Speculaas, ale w mojej w wersji dla alergika.
Oprócz ekspresowych pierników upiekłam dziś także, dwa inne rodzaje świątecznych ciasteczek. Powstały najlepsze ciasteczka owsiane, ulubione mojego Alergika, z przepisu, który jeszcze do końca roku jest dostępny w Sklepie MAG, oraz nowe ciasteczka z białym makiem.
Wszystkie ciasteczka zapakowane w świąteczne pudełka wyjeżdżają jutro z nami w rodzinne strony, na Święta.
Życzę wspaniałych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.
Świąteczne przepisy dla alergików znajdziesz także w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Możesz kupić ją taniej w zestawie.
Pierniczki ekspresowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia 2 x 15 minut
Ilość: 45 szt.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli himalajskiej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao lub karobu w proszku
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników*
- 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 75 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy bio
- starta skórka z pomarańczy bio
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, sól, kakao i dokładnie mieszamy.
- Cukier umieszczamy w rondelku, dodajemy skórkę z pomarańczy i 3 łyżki soku, rozpuszczamy go na większym ogniu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy tłuszcz, rozpuszczamy, ponownie mieszamy, chwilę studzimy.
- Ciepły roztwór przelewamy do miski z mąką i od razu miksujemy, powstanie grudkowate ciasto, które od razu wyrabiamy ręcznie (wydaje się za tłuste)
- Ciepłe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy ręcznie, przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy na grubość 3-4 mm (cienkie), wykrawamy pierniczki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Pierniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut (są cienkie więc szybko się pieką)
- Wyjmujemy studzimy, możemy polukrować.
Wskazówki:
Ciasteczka wyjdą także z użyciem oleju roślinnego.
Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje ale także w przepisie na Śledzie piernikowe z suszonymi śliwkami.
Witam
Czy można pominąć albo czymś zastąpić sok i skórkę z pomarańczy bo niestety unikamy cytrusów…
Pozdrawiam
Proszę wykonać te pierniczki z przepisu na Speculaas dla alergika:) Można pominąć
Witam
Ile na te składniki oleju rzepakowego?
Czy zamiast margaryny lub masla mogę dodac olej kokosowy?
Zawsze można spróbować, jednak olej inaczej się zachowa, sprawi że ciasteczka będą twarde. Może pomoże wówczas przechowywanie ich kilka dni wraz z jabłkiem w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasto z olejem może także się bardziej kruszyć.
Czy mozna użyć mąki gryczana,.albo jakiej bezglutenowe?
Proszę skorzystać z przepisu na pierniczki bezglutenowe np.https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/speculaas-bezglutenowe/
🙂
Ja mam pytanie co zrobiłam źle.
Wszystko co do kropki według przepisu. Ciasto wyszło tłuste i pięknie grudkowata.
Ale nie dało się ugnieść tylko się kruszyło. Dodałam 6 łyżek dodatkowo masła klarownego.
I udało się ugnieść kulki i rozgnieść je ręką.
Upieczone pyszne i kruche, ale z wycinania nic nie wyszło.
Dziękuję za odpowiedź.
Dziecko się zajada od rana, ale chciałoby też powycinać swoje ulubione misie.
Duże znaczenie ma też to czy dokonała Pani zamienników. Pierniczki to prosty przepis podmiany mogą wymagać modyfikacji.
Jak długo można przechowywać vte pierniczki i czy pozostaną miękkie?
Zrobione według przepisu przez kilka dni będą bez zmian, w przypadku modyfikacji trudno mi ocenić, wszystko zależy od użytych składników.
Czy można zamiast cukru, rozpuścić miód z masłem klarowanym?
Warto wypróbować. Na miodzie wychodzą bardziej twarde.
Dzień dobry zrobiłam wszystko wg przepisu niestety ciasto wyszło mega kruche. Nie zmieniałam nic. Wszystko robiła. Wg przepisu
Najwyraźniej była za mała ilość składników mokrych. Na przyszłość w takim wypadku proszę dodać trochę ciepłej wody lub napoju roślinnego. Chciałabym wierzyć, że wszystko poszło zgodnie z przepisem ale sama z doświadczenia wiem, że wiele zależy od jakości składników. Jeden syrop jest rzadszy, drugi mniej itp.