Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pieczone ziemniaczki nadziewane

Pieczone ziemniaczki to proste danie, które dzięki farszowi nabiera niebanalnego smaku.

Przygotowałam farsz pieczarkowy z wegańskim żółtym serem oraz farsz wzbogacony kiełbaską chorizzo. Chorrizo nadała daniu ostrości w smaku.

Wypełnienie ziemniaków możemy przygotować dowolne np. z cukinii czy szpinaku.

Takie pieczone ziemniaczki można podać jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowo-kolacyjne.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pieczone ziemniaczki nadziewane

(bezglutenowe, bez cukru, opcjonalnie wegańskie)

Czas przygotowania: 45-60 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków
  • 4 średnie twarde pieczarki
  • 1 mała cebula biała
  • sól himalajska różowa drobna
  • suszony tymianek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100-150 g sera wegańskiego typ. mozzarella u mnie firmy violife
  • 1 kiełbaska chorizzo (można pominąć)

na sos:

  • 100 ml śmietany owsianej bardzo schłodzonej 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli himalajskiej różowej
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
  2. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem, posypujemy solą, zawijamy w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową (możemy pominąć folię i papier i upiec ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem), układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut
  3. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę (odcięłam nóżki)
  4. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż powstały płyn wyparuje, solimy do smaku, oprószamy suszonym tymiankiem, mieszamy, odstawiamy z palnika
  5. Dodajemy połowę startego żółtego sera wegańskiego, mieszamy
  6. Kiełbaskę chorizzo kroimy w kosteczkę
  7. Prawie upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie odwijamy papier i folię, przekrawamy ziemniaki wzdłuż na pół (kroimy do połowy ich głębokości), lekko je rozszerzamy
  8. W środek ziemniaka wkładamy 2 łyżeczki farszu i drobno pokrojoną kiełbaskę chorizzo, oprószamy startym serem wegańskim, zawijamy ponownie
  9. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut
  10. Wyjmujemy, odwijamy, podajemy gorące z sosem czosnkowym lub wegańskim masełkiem czosnkowym

Jak przygotować sos czosnkowy?

  1. Do schłodzonej śmietany dodajemy zgnieciony czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy.

 

Fot.Katarzyna Jankowska
Fot.Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *