Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pieczone białe kiełbaski

W czasie Świąt Wielkiej Nocy białą kiełbasę serwuje się w wielu domach. W naszej rodzinie jest dodatkiem do białego barszczu.

Białą kiełbasę w wersji pieczonej możemy podać także podczas zwykłej kolacji. Upieczona z dodatkiem piwa i chrzanu, lekko osłodzona syropem roślinnym ma wyjątkowy smak.

Alergicy powinni unikać wędlin. Bardzo ważna jest ich jakość.

Nasze kiełbaski są ekologiczne, zakupione u sprawdzonego dostawcy. Dla alergików jeszcze lepsze są te z indyka.

Osoby na diecie bezglutenowej powinny dokładnie sprawdzać czy wędliny, które kupują (także te ekologiczne) nie zawierają glutenu. 

Na rynku są dostępne również bezglutenowe piwa.

Polecam rozejrzeć się także za ekologicznym piwem, są dostępne głównie w sklepach internetowych.

Pamiętajmy, że zwykły chrzan ze słoiczka zawiera najczęściej dodatek mleka i kwasku cytrynowego. Takiego produktu nie kupujemy!

W kategorii Wielkanoc znajduje się więcej przepisów na potrawy świąteczne.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pieczone białe kiełbaski

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 3 szt.

Składniki:

  • 3 białe parzone kiełbaski (wieprzowe lub z indyka)
  • 3 małe cebule białe
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki piwa jasnego, delikatnego, najlepiej bio
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka + 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki
  2. Mieszamy ze sobą chrzan, syrop klonowy i piwo
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem, szklimy pokrojoną cebulę, solimy, przekładamy połowę na dno żaroodpornego naczynia
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  5. Kiełbaski nacinamy z obu stron
  6. Na zeszkloną cebulkę układamy ponacinane kiełbaski, polewamy je przygotowaną marynatą chrzanową, na wierzch układamy pozostałą porcję zeszklonej cebuli
  7. Wkładamy do piekarnika bez przykrycia, pieczemy 30 minut, przewracamy kiełbaski na drugą stronę i dopiekamy 10-15 minut aż będą lekko rumiane
Pieczone białe kiełbaski
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *