Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pieczona jaglanka

Gotowanie mnie relaksuje.

Lubię, kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, bo wtedy jeszcze bardziej mnie kręci, by zrobić coś z tego co zostało.

Ugotowałam kaszę jaglaną, wykorzystałam resztki mleka roślinnego, za bardzo dojrzałe banany, połówkę pomarańczy i budyń.

Połączyłam składniki, upiekłam, część zjadłam na ciepło, a część zostawiłam na rano.

Pieczona jaglanka wyszła jako super fajne danie, bez glutenu, wegańskie, bez cukru, które możesz zjeść zaraz po przygotowaniu, zaraz po upieczeniu, ale także na drugi dzień na zimno lub na ciepło.

Czy nie jest to idealne rozwiązanie?

Zamiast banana z powodzeniem możesz użyć dynię piżmową (bo słodka), mus z jabłek czy mango.

Napój roślinny dowolny, a budyń z torebki lub domowy.

Przepis na kremowy budyń waniliowy bez glutenu, bez mleka i bez cukru znajdziesz w tym wpisie.

Pieczona jaglanka

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska, bez cukru)

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml napoju roślinnego (u mnie napój jaglany pół na pół z owsianym bez glutenu)
  • 1 budyń waniliowy + tyle napoju ile podaje instrukcja na opakowaniu
  • 1 banan dojrzały (100-120g)
  • sok z połówki pomarańczy (do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu ( możesz pominąć)
  • olej do posmarowania foremki

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni. Gdy poczujemy jej zapach, odstawiamy z palnika.
  2. Następnie opłukujemy gorącą przegotowaną wodą, wkładamy do niedużego garnka, zalewamy napojem roślinnym i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż będzie miękka i wchłonie płyn.
  3. W międzyczasie gotujemy budyń i rozgniatamy widelcem dojrzałego banana.
  4. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy cynamonem i sokiem z pomarańczy, w razie konieczności dodajemy syrop klonowy lub ksylitol by uzyskać słodszy smak.
  5. Na koniec mieszamy łyżką i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
  6. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, w opcji z termoobiegiem.

Wskazówki:

Jeśli nie chcesz uzyskać lekko brązowej skórki na wierzchu jaglanki, możesz piec nieco krócej.

Masa jaglana nie powinna być zbyt rzadka, jeśli taka wyszła zmniejszamy temperaturę pieczenia i pieczemy dłużej.

Gotową upieczoną jaglankę możemy jeść od razu, nakładając na talerz łyżką. Rano gdy dobrze wystygnie, kroimy jaglankę na kawałki i podajemy jak ciasto.

Taką pieczoną jaglankę możemy zapakować i zabrać do pracy. Można ją także upiec w mniejszych kokilkach.

Nadaje się również do odsmażenia, nie zmarnujemy więc ani kawałeczka.

Pieczona jaglanka
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *