Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pasztet z białej fasoli i czerwonej soczewicy

Pasztet z fasoli i soczewicy powstał przy okazji gotowania Zupy z soczewicą oraz czarowania Smalczyku z fasoli.
Ugotowałam za dużo strączkowych więc postanowiłam je wykorzystać na smarowidło. Wyszedł naprawdę smaczny i prosty pasztet. Świetnie przechowuje się w lodówce, po dwóch dniach trochę bardziej suchy po bokach ale na smaku zyskuje. Jest delikatny i lekko słodkawy.
Doprawiłam go wyłącznie majerankiem ale Wy możecie dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Smaruję nim kanapki i podaję z ogórkiem kiszonym lub pomidorkiem. Dla nas wędliny mogą nie istnieć:)
Polecam i życzę Smacznego

Pasztet z białej fasoli i czerwonej soczewicy

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + 8h namaczania fasoli

CZAS PIECZENIA: 40 minut

Składniki:

  • 120 g ugotowanej fasoli Biały Jaś (bez skórki)* 
  • 120 g ugotowanej czerwonej soczewicy*
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, złocistego
  • 1 mała cebula
  • 1/2 jabłka (średniej wielkości, winne)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • zmielone siemię lniane lub płatki drożdżowe do oprószenia foremki
  • ziarna słonecznika na wierzch pasztetu
  • mała foremka typu keksówka (u mnie wymiary zewnętrzne: 22 cm x 11 cm)

Przygotowanie:

  1. Suchą fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli
  2. Ugotowaną fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i od razu obieramy ze skórki (wygląda to podobnie jak blanszowanie migdałów), nie przejmujcie się jeśli niektóre fasolki się pokruszą i tak będą zmiksowane
  3. Suchą soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości ok 15-20 minut, odcedzamy, studzimy
  4. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek (chwilkę, nie wolno przypalić)
  5. Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
  6. Obraną, przestudzoną fasolę oraz soczewicę mielimy w maszynce do mięsa
  7. Dodajemy cebulę, jabłko i drobno pokrojony czosnek
  8. Doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy siemię lniane i łączymy dokładnie wszystkie składniki (w razie konieczności dodajemy stopniowo olej 1-2 łyżki)
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  10. Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy siemieniem lnianym lub płatkami drożdżowymi, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość, posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  11. Pasztet pieczemy przez 40 minut (wierzch będzie rumiany, boki odchodzą od ścianek keksówki), wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce
  12. Podajemy ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi, trochę kruszy na drugi dzień po bokach ale bardzo dobrze się rozsmarowuje)

Wskazówki:

Pasztet można doprawić według własnych upodobań różnymi ziołami i przyprawami. Nie podam dokładnie ile suchych strączkowych użyłam bo gotowałam 250 g fasoli i 200 g soczewicy, odliczyłam po 120 g ugotowanych:)* Jeśli pasztet wydaje się Wam za suchy można zwiększyć ilość jabłka lub dodać olej czy oliwę. Zrobiłam małą porcję pasztetu, można zrobić z podwójnej ilości składników, może się wydłużyć czas pieczenia.

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Anonymous says:

    mam pytanko, czy jak zmiksowałabym fasolę ze skórką, to jest znacząca różnica?pozdr

  2. Anonim: Nic się nie stanie, taki bez skórki jest bardziej kremowy ale w pasztecie można używać fasolę ze skórką:)

  3. Planuję zrobić na święta, razem z pasztetem z fasoli adzuki

  4. Magda Cebolla says:

    Najlepszy wegański pasztet, jaki jadłam! Ciągle do niego wracam 🙂

  5. Czy będzie duża różnica jak zmiksuję blenderem zamiast mielenia ?

    1. Nie, ale pewnie trochę zmieni się konsystencja pasztetu, będzie łatwiejszy do rozsmarowania:)

  6. Czy można użyć białej fasoli z puszki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *