Pasztet z indyka jest dobrą propozycją zarówno na czas Świąt, jak i na co dzień.
Po upieczeniu przypomina pieczeń, świetnie się kroi w plasterki i sprawdzi się na każdą kanapkę.
Żurawinę możemy dodać do środka, uzyskamy bardziej słodką wersję dania.
Na blogu znajduje się wiele wersji pasztetów zarówno mięsnych, jak i wegańskich.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Pasztet z indyka z batatem
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 40 minut
Składniki:
- 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
- 150 g ugotowanego batatu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- żurawina na wierzch
- liscie laurowe do dekoracji
foremka typ keksówka (u mnie wymiar wewnętrzny 20cmx13cm)
Przygotowanie:
- Zmielone mięso z indyka umieszczamy w misce, solimy i pieprzymy, mieszamy
- Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni z 1 łyżką oleju, dodajemy do mięsa
- Dokładamy ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej
- Wszystkie składniki blendujemy przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę
- Doprawiamy solą, papryką, gałką muszkatołową, mieszamy
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
- Foremkę smarujemy olejem, obsypujemy bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełniamy pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy
- Na wierzch pasztetu układamy żurawinę oraz liście laurowe
- Foremkę z pasztetem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut
- Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce, wyjmujemy na deskę
- Podajemy bardzo dobrze wystudzony
Czy można czymś zastąpić len?
Pytanie co jeszcze jest dozwolone w diecie. Len zlepia składniki. Można dodać skórkę z indyka, jest tłusta. Można dodać zmielone ziarna chia, lub łyżkę mąki z ryżu kleistego.
Substancjami o właściwościach “zlepiajacych/zagęstniających” są też nasiona chia, albo agar.
Czy mięso powinno być surowe czy ugotowane/podsmażone przed wyłożeniem do foremki?
Pozdrawiam
W przepisie w składnikach wyraźnie jest napisane, że mięso ma być surowe:)
Dzień dobry, a czy z przepisu można wyeliminować batata, lub czym można go zastąpić? Niestety jest nietolerancja na ziemniaki i bataty.
Można dodać zamiennie marchew lub dynię.