Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pasztet z indyka bezglutenowy, bez jajek

Pasztet z indyka jest dobrą propozycją zarówno na czas Świąt, jak i na co dzień.

Po upieczeniu przypomina pieczeń, świetnie się kroi w plasterki i sprawdzi się na każdą kanapkę.

Żurawinę możemy dodać do środka, uzyskamy bardziej słodką wersję dania.

Na blogu znajduje się wiele wersji pasztetów zarówno mięsnych, jak i wegańskich.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Pasztet z indyka z batatem

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

CZAS PIECZENIA: 40 minut

Składniki:

  • 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
  • 150 g ugotowanego batatu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • żurawina na wierzch
  • liscie laurowe do dekoracji

foremka typ keksówka  (u mnie wymiar wewnętrzny 20cmx13cm)

Przygotowanie:

  1. Zmielone mięso z indyka umieszczamy w misce, solimy i pieprzymy, mieszamy
  2. Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni z 1 łyżką oleju, dodajemy do mięsa
  3. Dokładamy ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej
  4. Wszystkie składniki blendujemy przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę
  5. Doprawiamy solą, papryką, gałką muszkatołową, mieszamy
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
  7. Foremkę smarujemy olejem, obsypujemy bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełniamy pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy
  8. Na wierzch pasztetu układamy żurawinę oraz liście laurowe
  9. Foremkę z pasztetem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut
  10. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce, wyjmujemy na deskę
  11. Podajemy bardzo dobrze wystudzony
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
pasztet z indyka, pieczeń  z indyka
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Czy można czymś zastąpić len?

    1. Pytanie co jeszcze jest dozwolone w diecie. Len zlepia składniki. Można dodać skórkę z indyka, jest tłusta. Można dodać zmielone ziarna chia, lub łyżkę mąki z ryżu kleistego.

    2. Damon Albarn says:

      Substancjami o właściwościach “zlepiajacych/zagęstniających” są też nasiona chia, albo agar.

  2. PaulinaB says:

    Czy mięso powinno być surowe czy ugotowane/podsmażone przed wyłożeniem do foremki?
    Pozdrawiam

    1. W przepisie w składnikach wyraźnie jest napisane, że mięso ma być surowe:)

  3. Dzień dobry, a czy z przepisu można wyeliminować batata, lub czym można go zastąpić? Niestety jest nietolerancja na ziemniaki i bataty.

    1. Można dodać zamiennie marchew lub dynię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *