Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Placuszki orkiszowo-owsiane (wegańskie)

Kiedy biegam, zwłaszcza na bieżni muszę czymś zająć myśli. Wtedy właśnie zastanawiam się co by tu jeszcze w kuchni wyczarować. Ponieważ od 2 miesięcy przygotowuję się do startu w półmaratonie, musiałam także bardziej zainteresować się tym co jadają biegacze. A ponieważ gotując dla mojego Alergika, przestawiłam rodzinę na wiele potraw bez jajka czy mleka, tworzę tylko jedno danie dla wszystkich.
Dzisiejsze pancakes czyli placuszki amerykańskie zrobiłam na bazie mąki orkiszowej i płatków owsianych. Asekuracyjnie dodałam trochę więcej mąki niż płatków, ale Wam polecam zrobić je także w wersji pół na pół.
Placuszki podałam z musem jagodowo-bananowym, polane syropem z Agawy (lepszy byłby klonowy, ale właśnie się skończył). Jagody mają świetny wpływ na układ krwionośny i są źródłem przeciwutleniaczy usuwających nadmiar wolnych rodników. Banany zawierają dużo potasu i magnezu oraz regulują równowagę płynów w organizmie. Cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Dużo błonnika dostarczają płatki owsiane a orkisz to samo zdrowie:)
Takie placuszki w wersji dietetycznej najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, ja usmażyłam je na odrobinie oleju.
Oczywiście nie wszyscy alergicy mogą pozwolić sobie na jagody czy banany, możecie użyć musu z dozwolonych owoców.
Polecam i życzę Smacznego
 

Placuszki orkiszowo-owsiane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 7 szt (ok.10-12 cm krążki)
Składniki:
  • 200 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 70 g płatków owsianych (u mnie górskie, drobne)
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • syrop z Agawy lub klonowy
  • 100 g jagód i 1 banan na mus
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i mieszamy
  2. Dolewamy do suchych składników mleko i ekstrakt z wanilii, mieszamy całość przy użyciu miksera czy rózgi, tworząc dość gęste ciasto (bardziej gęste niż naleśnikowe)
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy olej (około łyżki), nakładamy ciasto (krążki ok. 10 cm) i smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence elektrycznej) aż dolna powierzchnia placka się zetnie, a na jego górnej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza
  4. Przewracamy placek na drugą stronę, możemy dodać jeszcze odrobinę oleju i smażymy do chwili aż ciasto się lekko zrumieni (trwa to bardzo krótko, uważajcie aby placuszków nie przypalić)
  5. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtarzamy
  6. Gotowe pancakes wykładamy na talerz, polewamy je syropem klonowym i wcześniej przygotowanym musem owocowym
Przygotowanie musu:
  1. Jagody (u mnie jeszcze nie całkiem rozmrożone) i pocięty na plasterki banan umieszczamy w misce, blendujemy na gładki mus.

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Same dobroci 🙂 Mniam !

  2. Przecinkowa; Dziękuję:) Niebawem inne wersje tych placuszków, zapraszam:)

  3. Anonymous says:

    Absolutnie pyszne! Cala rodzina sie zajadala 🙂

  4. Anonimowy; Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz i poproszę o imię w przyszłości:)

  5. wypróbowałam, rewelacja. szybko się je robi, na zimno są jeszcze lepsze niż na ciepło. jedyne co, to nie za dobrze mi się smażą, zwłaszcza na drugiej stronie, muszą nad tym popracować. 🙂

    1. Druga strona z dodatkiem owoców, pewnie dlatego bo puszczają sok. Spróbuj bez owoców, powinno być ok. Dobra, żeliwna patelnia też ważna:)

  6. Mi nie wyszły. Pilnowałam proporcji ale przykleiły się do patelni.

    1. Proszę zmienić patelnię jeśli tego rodzaju placki przywierają. Niestety placuszki “bez” potrzebują dobrej jakości sprzętu, jego rozgrzania. Możliwe także, że wyszło zbyt wilgotne ciasto. Jego konsystencję należy sprawdzać, bo wiele zależy od rodzaju użytych produktów.

  7. Smażyłam na patelni teflonowej. Czy lepsza będzie granitowa?

    1. Najważniejsze żeby powłoka nie była uszkodzona i odpowiednio rozgrzana. Obie są dobre.

  8. Czy są placuszki które można zrobić w gofrownicy?

    1. Praktycznie każde ciasto na placuszki da się wykorzystać do gofrownicy. A jeśli poszukuje Pani przepisów na gofry to proszę zajrzeć do mojego e-booka z 30 przepisami na gofry. Kopalnia wiedzy i same pyszności.
      https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/produkt/e-book-30-przepisow-na-gofry-nowosc/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *