Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Owsianka z kruszonym karobem

Na śniadanie poleca się owsianka z kruszonym karobem.

Pokruszone strąki karobowe zwykle stosowane są jako samodzielna przekąska dodająca energii. Karob to inaczej chleb świętojański.

Jest źródłem minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin E,D,A oraz z grupy B.

W diecie alergików świetnie zastępuje kakao choć muszą na niego uważać osoby z alergią na strączki. Wspomaga odporność organizmu, można go stosować przy zaburzeniach jelitowych oraz w kuracji antygrypowej.

Idealny więc na okres jesienno-zimowy.

Zacznij dzień od zdrowego śniadania, które poprawi Twoje trawienie.

Owsianka z kruszonym karobem

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru, bez kakao)

Ilość: 1 porcja

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonego kruszonego karobu
  • 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • dozwolone owoce

Przygotowanie:

  1. Kruszony karob mielemy na drobną mączkę.
  2. Do niedużego garnka wlewamy mleko roślinne, wsypujemy zmielony karob.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut (mleko zabarwi się na beżowy kolor i będzie przypominać kakao), w razie konieczności dolewamy więcej mleka (uzupełniamy to co wyparowało).
  4. Dosypujemy płatki owsiane, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty do miękkości płatków.
  5. Podajemy owsiankę z dozwolonymi w diecie owocami.

Wskazówki:

Gdy użyjemy więcej mleka owsianka będzie mieć rzadszą konsystencję. Wraz z płatkami można dodać kawałki banana czy jabłka. Owsianka będzie mieć wówczas owocowy smak.

Danie nie wymaga dosładzania. Kruszony karob jest naturalnie słodki.

Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *