Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Obiad w 30 minut

Jesteśmy w Chorwacji.

Gotujemy w apartamencie lub korzystamy z posiłków w restauracjach.

Dziś zrobiłam szybki obiad na bazie mięsa z indyka i dostępnych warzyw. Takie gotowanie lubię najbardziej, wszystko robi się właściwie samo:)

Zapraszam po przepis, idealny na czas wakacji.

Danie pyszne dla tych co jedzą mięsko, choć w podobny sposób można przygotować jarskie danie czy z dodatkiem ryby.

Życzę Smacznego

Obiad w 30 minut

(bez mleka, bez jajek)

Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka w cienkich plastrach
  • 100 ml marynaty*
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • tymianek, bazylia suszona
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 6-8 plasterków salami Milano lub szynki parmeńskiej

na marynatę:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • szczypta pieprzu białego
  • oliwa z oliwek tyle by uzyskać wraz z pozostałymi składnikami ok. 100 ml marynaty

dodatkowo:

  • 1 kg młodych ziemniaków bio
  • 6-7 młodych marchewek bio
  • kilka mniejszych pieczarek
  • suszony tymianek i bazylia
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Plastry indyka płuczemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do niedużej miski, polewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
  2. Ziemniaki szorujemy, osuszamy ręcznikiem, przekrawamy na ćwiartki, umieszczamy w misce, polewamy masłem klarowanym lub oliwą (ok. 2 łyżki), oprószamy solą i suszonym tymiankiem (możemy oprószyć też słodką papryką, jeśli dozwolona), mieszamy, wykładamy na blaszkę
  3. Młodą marchewkę szorujemy lub obieramy ze skórki, kroimy w słupki, umieszczamy w misce, polewamy 2 łyżkami oliwy lub masła klarowanego, delikatnie solimy, mieszamy, wykładamy na blaszkę
  4. Pieczarki myjemy przekrawamy na pół, solimy przed pieczeniem, układamy obok marchwi
  5. Nagrzewamy piekarnik do 175°C w opcji termoobieg–grill
  6. Zamarynowane plastry mięsa przekładamy do głębszego żaroodpornego naczynia lub blaszki, polewamy pozostałą marynatą, oprószamy bazylią i suszonym tymiankiem
  7. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek lub dwa salami czy szynki parmeńskiej, obok układamy przepołowione pomidorki koktajlowe i połówki oliwek
  8. Mięso wkładamy na środkową półkę w nagrzanym piekarniku, ziemniaki na górną, marchew na dolną i pieczemy razem przez ok. 30 minut
  9. Co jakiś czas sprawdzamy stan upieczenia warzyw, w razie konieczności zamieniamy blaszki miejscami
  10. Podajemy na ciepło, najlepiej z zieloną sałatą

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *