Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Nuggetsy z indyka

Nuggetsy z indyka to kolejna propozycja na domowy fast food.

Powstały na specjalne życzenie mojego syna i zapewniam, że takich nigdzie nie kupicie:)

Ważnym elementem tego dania jest dobre jakościowo, ekologiczne mięso z indyka w postaci polędwiczki.

Polędwiczka jest bardziej miękka i bardziej soczysta niż pierś z indyka.

Danie to przygotowuje się  bardzo szybko, tylko za pierwszym razem wydaje się czasochłonne.

Zapraszam na nuggetsy z indyka i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Nuggetsy z indyka

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: dla 2-3 osób

Składniki:

  • 400 g polędwicy z indyka
  • sól himalajska
  • tymianek suszony
  • biały pieprz (można pominąć)
  • czosnek świeży lub granulowany
  • słodka papryka (jeśli dozwolona)
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
  • ok. 100 g domowej bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane

na zawiesinę

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 100 ml zimnej wody

na sos czosnkowy

  • śmietana owsiana ok. 100 ml
  • ½ ząbka czosnku (drobno posiekany)
  • kilka kropel soku z cytryny
  •  sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Polędwicę płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, odcinamy zbędne włókna, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki, umieszczamy w misce
  2. Mięso solimy, pieprzymy, oprószamy tymiankiem, papryką i czosnkiem granulowanym, mieszamy aby kawałki mięsa były równomiernie doprawione, odstawiamy na 10 minut do lodówki
  3. Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany
  4. Kawałki doprawionego mięsa obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz tak, aby nie stykały się ze sobą
  5. Każdy kawałek obtoczonego mięsa, maczamy w roztworze z mąki a następnie panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz
  6. Następnie rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia
  7. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki polędwicy i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby mięso się nie przypaliło)
  8. Usmażone nuggetsy osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz, maczamy w sosie czosnkowym (można zjeść bez sosu)
  9. Składniki na sos mieszamy ze sobą i podajemy wraz z nuggetsami

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Polecam panierowanie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczenie w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *