Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Napoleonka babci Broni bez mleka i jajek

Mój mąż bardzo lubi ciasto Karpatkę, więc babcia Bronia zrobiła mu ją na Święta.

Alergik zobaczył i poprosił o podobne ciasto w wersji bez alergenów.

Babcia Bronia jest niezawodna, na drugi dzień ciasto mojego Alergika chłodziło się w lodówce.

Do jego przygotowania babcia Bronia użyła dwóch głównych składników: dobrej jakości bezmlecznego, bezjajecznego gotowego ciasta francuskiego i masy budyniowej.

Mój syn jadł to ciasto z ogromnym smakiem. Jeszcze przed zaśnięciem i zaraz po obudzeniu mówił „zjadłbym karpatkę”, taki był szczęśliwy:)

On nazwał to ciasto Karpatką, ale moim zdaniem bliżej mu do Napoleonki.

Przepisy na inne tradycyjne wypieki bez mleka, bez jajek i bez glutenu znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. W zestawie taniej!

Mama Alergika Gotuje

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Napoleonka babci Broni 

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańska)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 1 szt. wymiary 22 cm x 20 cm

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie 375 g bezmleczne, bezjajeczne (u mnie marki Henglein)
  • 500 ml napoju orkiszowego
  • 2 gotowe budynie waniliowe (40 g) bez cukru lub 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej + 4 pełne łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 125 g wegańskiej margaryny (AlsanBio)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub kokosowego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie w postaci prostokąta przecinamy na 2 kwadraty, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy równomiernie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem
  3. Blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut aż placki urosną i się zarumienią (należy obserwować, w którym momencie ciasto się upiekło (urosło i zarumieniło), czas pieczenia ciasta zależy od jakości piekarnika)
  4. W międzyczasie gotujemy budyń. Wersja z torebki, którą zrobiła babcia Bronia: 300 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem pasty z wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy budyń w proszku, roztwór wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wersja domowa, którą ja proponuję: Gotujemy 300 ml mleka z dodatkiem wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę orkiszową i tapiokę, roztwór wlewamy stopniowo do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do zgęstnienia, odstawiamy do wystudzenia
  5. Miękką margarynę umieszczamy w misce, miksujemy dodając zimny budyń, łyżka za łyżką, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Krem możemy schłodzić lub od razu wyłożyć na ciasto
  6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
  7. Na jedną warstwę ciasta wykładamy przygotowaną masę budyniową (ciasto lekko się zapadnie), na masę układamy pozostałe ciasto
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce. Podczas krojenia kruszy się i zapada, ale w niczym to nie przeszkadza (warto kroić je ostrym nożem)

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Napoleonka bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. MiLena Mróz says:

    Witam, czy mleko i mąkie orkiszowe można zastąpić kokosowymi?

    1. Można, choć smak zapewne się zmieni:)

  2. MiLena Mróz says:

    Witam, czy w kremie mleko i mąkę orkiszową móżna zastąpić kokosowymi? Poszukuję kremu do biszkopta. Pozdrawiam

    1. Proszę przejrzeć moje przepisy na torty te na blogu i te w książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje. Poszukiwania będą zakończone sukcesem:) https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/tresc/urodziny/

      1. MiLena Mróz says:

        Dziękuję Pani bardzo ☺

        16 wrz 2017 21:33 “Disqus” napisał(a):

  3. A ja mam pytanie odnośnie mleka roślinnego. Często robię córeczce budyń na mleku owsianym i jeżeli nie zjemy go w miarę szybko to rozrządza się. Przetestowałam już mleko owsiane 3 rożnych producentów i nie ma to znaczenia, a budyń robię dobrze, nawet zaczęłam dodawać go troszkę więcej niż w przepisie. (Kiedy robię budyń na mleku krowim nie ma tego problemu). Stad pytanie – czy ma Pani również takie doświadczenie z mlekiem roślinnym, a może przy orkiszowym jest inaczej?

    1. Tak, potwierdzam, po osianym często budyń tak się zachowuje. Orkiszowe sprawdza się najlepiej, sojowe i kokosowe też.

  4. Dziękuję Pani za ten przepis! Życie alergika wcale nie musi byc trudne. Przywraca mi Pani chęć do życia tymi kulinarnymi cudami;)))

    Serdeczności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *