Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Naleśniki z 6 ziaren (wegańskie)

Książka, którą ostatnio czytałam pt. Jedz i Biegaj autorstwa ultramaratończyka Scotta Jurka zawiera w swej bogatej treści także przepisy dla Biegaczy. 

Naleśniki przygotowane na bazie mąki z sześciu różnych ziaren są właśnie efektem inspiracji przepisem Scotta Jurka. Jego naleśniki truskawkowe z ośmiu ziaren z pewnością jeszcze wypróbuję usmażyć w wersji oryginalnej 🙂
Nie trzymałam się w tym przepisie ilości wagowych mąki. Jako miarkę przyjęłam kubek o pojemności 250 ml i niezależnie od rodzaju mąki odmierzałam 1/4 wielkości kubka.
Ilość mleka jaką użyłam wiązała się z uzyskaniem odpowiedniej  konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeśli będziecie używać innych rodzajów mąki należy mleko dolewać sukcesywnie i testować co jakiś czas czy uzyskane w ten sposób ciasto się dobrze smaży. Jeśli ciasto się zbyt klei i nie chce odchodzić od patelni, należy zwiększyć ilość mąki lub wymienić patelnię 🙂 Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy mleko. 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Naleśniki z 6 ziaren

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
LICZBA PORCJI: 6 szt.
Składniki:
  • po 1/4 kubka: mąki orkiszowej jasnej (typ 500), mąki orkiszowej (typ 2000), mąki żytniej jasnej (typ 700), mąki jęczmiennej jasnej, mąki ryżowej pełnoziarnistej, mąki owsianej
  • 350 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 2 łyżki syropu z Agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw Każdy rodzaj mąki odmierzamy i przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy
  2. Mleko mieszamy z ekstraktem, syropem i oliwą przy pomocy miksera lub rózgi
  3. Wlewamy mleko stopniowo do miski z mąką, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
  4. Odstawiamy ciasto na 5 minut, aby odpoczęło
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na średnim ogniu. Kiedy naleśnik się zrumieni z jednej strony, przewracamy go delikatnie na drugą stronę
  6. Na koniec usmażone naleśniki odkładamy na talerz
  7. Naleśniki z 6 ziaren podajemy na ciepło lub na zimo, z ulubionym wypełnieniem, na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z 6 ziaren
Fot. Katarzyna Jankowska
Naleśniki z 6 ziaren
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *