Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Naleśniki budyniowo-jogurtowe

Jakiś czas temu testowałam nowy skład ciasta na naleśniki budyniowo-jogurtowe, a ponieważ wyszły bardzo smaczne, dzielę się z Tobą tym przepisem.

Zauważyłaś, że uzyskamy różny efekt placka, gdy usmażymy go na suchej i posmarowanej tłuszczem patelni?

Osobiście lubię gdy naleśniki lekko skwierczą pod wpływem rozgrzanego masła klarowanego, ale jeśli chcesz uzyskać zdrowszą oraz bardziej gładką w formie wersję placka, usmaż go na patelni bez dodatku tłuszczu.

Alergikowi podałam je z mieszanką dwóch gotowych produktów i domowej frużeliny z borówek.

Jednym z nich był wegański kokosowy serek naturalny, a drugim jogurt kokosowy bananowy.
Polałam to wszystko ciepłą wegańską czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Brzmi smakowicie!

Zapraszam po przepis i życzę smacznego!

Naleśniki budyniowo-jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 7 sztuk

Składniki:

  • 450 ml napoju orkiszowego lub innego roślinnego
  • 100 g jogurtu naturalnego kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka stopionego masła klarowanego lub łyżka oleju
  • 200 g mąki pszennej bio jasnej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w kielichu blendera i miksujemy na niedużych obrotach.
  2. Ciasto odstawiamy na kilka minut by odpoczęło.
  3. W tym czasie możemy rozpuścić czekoladę oraz przygotować frużelinę owocową.
  4. Jeśli smażymy na maśle klarowanym lub oleju, rozgrzewamy patelnię, smarujemy patelnię niewielką ilością tłuszczu, nalewamy porcję ciasta i smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor.
  5. Ciepłe naleśniki najlepiej od razu wypełniamy przygotowanymi “serkami” i ciepłą frużeliną, polewamy ciepłą czekoladą i podajemy.

Wskazówki:

Do ciasta możemy dodać łyżkę cukru pudru, jeśli naleśniki koniecznie muszą być słodkie.

Takie naleśniki możemy podać z dowolnym farszem, świeżymi owocami czy dozwolonym dżemem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *