Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Najłatwiejsze ciasto w świecie wersja bezglutenowa Dagmary

Jakiś czas temu na Facebooku przypomniałam czytelnikom Najłatwiejsze Ciasto w Świecie w wersji dla alergika. Ciasto cieszy się dużym powodzeniem.

Na blogu znajduje się także jego wersja z serii Nie dla Alergika i właśnie ją przerobiła na swoje potrzeby Dagmara. Dagmara jest na diecie bezglutenowej, więc obecność jajek czy masła jej nie przeszkadza. Oto co napisała w liście do mnie:
„I wyszło. Jestem naprawdę zdziwiona, bo nie umiem ani gotować, ani piec, a ciasta na ogół mi się przypalają i od góry, i od dołu. To się wyjątkowo nie przypaliło, ale z formy wyjść nie chce (nie miałam bułki tartej, wysmarowałam tylko masłem). Ale kroi się ładnie, jest wypieczone, bez zakalca, nie za mokre i nie za suche – po prostu pyszne! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis! Dotychczas jedyny przepis na ciasto, jakie mi wychodziło, to było ciasto drożdżowe z mąki konopnej…

P.S.

Samo wyszło z formy po jakiejś godzinie. Normalnie używam bezglutenowej bułki, ale akurat się skończyła.”

Jeśli skusicie się na przerobienie wersji dla Alergika na ciasto dodatkowo bez glutenu podpowiadam, że także się uda. Podmieńcie mąkę orkiszową na gryczaną.

Życzę Smacznego

Najłatwiejsze ciasto w świecie

(bezglutenowe, z jajkami)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 40 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek cukru
  • 200 g mąki gryczanej
  • 7 łyżek oleju (użyłam rzepakowy)
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 średnie jabłko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C
  2. Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy, dodajemy olej i sok z cytryny, ponownie mieszamy na jednolitą gładką masę
  3. Foremkę tzw. keksówkę smarujemy masłem obsypujemy bezglutenową bułką tartą, wlewamy ciasto
  4. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki jabłko, można je lekko wcisnąć w ciasto
  5. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Wyjmujemy rumiane

Autorem zdjęć jest Dagmara

Ciasto gryczane Dagmary2

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Barbara Starzycka says:

    smarujemy maslem ale maslo jest z mleka i moj alergik nie moze rowniez masla czy mozna to smarowanie jakos pominac??

    1. Oczywiście że można. Foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia i niczym nie smarować. Albo użyć olej czy wegańską margarynę i obsypać drobno zmielonymi płatkami bezglutenowymi.

  2. Czy można zastąpić czymś tu jajka?

    1. Proszę skorzystać z tego przepisu:) https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/ciasto-z-jablkami-czyli-najlatwiejsze-ciasto-w-swiecie-w-wersji-dla-alergika/ lub odszukać w mojej książce MAG Na Wyjątkowe Okazje przepis na Najłatwiejsze Ciasto w Świecie w wersji wegańskiej i bezglutenowej

  3. Ok dzięki!

  4. z 200 g mąki gryczanej ciasto wyszlo tak gęste, że nawet nie dało się włożyć łyżki :/ musiałam dolać mleka. 40 min pieczenia to tez przesada – z podanej ilości skladników ciasta wystarczy ledwie na przykrycie dna keksówki :/ po 40 minutach miałabym węgiel a nie ciasto.

    1. To ciasto fanki mojego bloga. Nie próbowałam go robić samodzielnie, ale 200 g mąki gryczanej to nie jest duża ilość na ciasto. Może coś innego poszło nie tak. Jajka były dodane?

      1. Mi się wydaje że zależy też od jaj, ja dałam 200g mąki, miałam duże bardzo jaja, tez mi wyszło bardzo gęste i dodałam więcej oleju i tak wyszło mi dość suche, ale smaczne 😉

        1. Mi również wyszło bardzo suche niestety

          1. No właśnie dodatek jajek z pewnością to czyni. Proszę wypróbować moją wersję najłatwiejszego ciasta w świecie, bez jaj:) Przepis na blogu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *