Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami

Najłatwiejsze ciasto w świecie robiłam już wielokrotnie. Jakoś nigdy nie trzymam się przepisu, za każdym razem coś zmieniam. Przy okazji sprawdzam jak zachowuje się ciasto, przy tych czasem nawet niewielkich zmianach.

Dziś użyłam innego mleka oraz sok pomarańczowy rozcieńczyłam wodą dodając ocet jabłkowy. Użycie śliwek nadało ciastu nieco inny smak. Nie każdy może jeść jabłka, więc jest alternatywa. Trzeba jednak uważać, aby kawałki śliwek nie były za duże, ponieważ za ciężkie mogą sprawić, że w cieście pojawi się zakalec.

Ciasto w swej konsystencji jest wilgotne. Wersja na mleku orkiszowym, moim zdaniem, bardziej wilgotna niż na ryżowym. Sok ze śliwek, który przeniknął do ciasta sprawił, że wyszło ono bardziej zbite. Takie mokre ciasta kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Zajrzyjcie po przepis na Najłatwiejsze Ciasto z jabłkami.

Przepis na Najłatwiejsze Ciasto w świecie w wersji bezglutenowej znajdziecie w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.

Zapraszam i życzę Smacznego

Najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CZAS PIECZENIA: 50-60 minut

Składniki mokre:

  • 125 g wegańskiej margaryny stopionej, schłodzonej
  • 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
  • 125 ml napoju orkiszowego (temperatura pokojowa)
  • 100 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy) l
  • 50 ml wody + 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Składniki suche:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 125 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego (zmieliłam)
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-6 dużych śliwek

foremka tortowa o średnicy 20 cm

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  2. Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności; stopiona margaryna, ekstrakt wanilii, mleko, woda, sok
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, do momentu połączenia się składników
  5. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
  6. Gotowe ciasto przelewamy do foremki
  7. Śliwki myjemy, przepoławiamy, wyjmujemy pestkę dzielimy na ćwiartki
  8. Kawałki śliwek układamy na cieście, wciskając je do połowy w ciasto
  9. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy studzimy na kratce
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Joanna Radzicka says:

    czy zamiast…margaryny wegańskiej może być tłuszcz kokosowy nierafinowany ?

    1. Nie robiłam na tym tłuszczu więc trudno mi powiedzieć jak zachowa się ciasto, ale warto wypróbować bo olej kokosowy sprawdza się w wypiekach wegańskich.

    1. Mówiłam że to najłatwiejsze ciasto w świecie?:) Wygląda pięknie. Oczywiście można zastosować np. cukier kokosowy czy ksylitol. Cukier ma to działanie że wpływa na strukturę ciasta ale w tym przypadku nie bałabym sie zamienić go na syrop klonowy. Dodałabym jeszcze inulinę jest słodka i poprawia strukturę ciasta. Ilość cukru można także zmniejszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *