Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Muszle nadziewane wegańskim sosem bolognese

Takie muszle nadziewane możemy przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą następnego dnia do pracy. Idealne danie na wynos.

Najlepiej smakują na ciepło, więc przed podaniem wkładamy je w naczyniu żaroodpornym na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

Muszle nadziewane to również świetna propozycja przekąskowa na różne domówki, imprezy, spotkania ze znajomymi.

U nas pojawiają się często jako główne danie obiadowe czy kolacyjne.

Miłośnikom mięsa polecam takie samo danie ale z klasycznym sosem bolognese. Przepis na taki typowy sos do spaghetti znajduje się na blogu, oraz w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Wersja wegańska sosu bolognese czyli przygotowana na bazie czerwonej soczewicy, w moim odczuciu, jest o niebo lepsza. Strączkowe rośliny są wspaniałą alternatywą dla mięsa, więc starajmy się je jeść często.

Przepis na sos bolognese z czerwonej soczewicy znajduje się w mojej czwartej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę. Taki sos można zastosować także do przygotowania wegańskiej lasagne (przepis także w żółtej książce).

Zapraszam po inspirację i życzę Smacznego

Muszle nadziewane wegańskim sosem bolognese

(wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 15 szt.

Składniki:

  • 15 szt. bezjajecznego makaronu typu muszle (duże) lub bezglutenowego
  • 300 g sosu a’la bolognese z soczewicy*
  • wegański ser typ mozzarella lub parmezan
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych (można pominąć)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Łyżką cedzakową wyjmujemy muszle, układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  3. Muszle wypełniamy przygotowanym farszem.
  4. Posypujemy startym serem wegańskim.
  5. Pomiędzy muszlami układamy połówki pomidorków koktajlowych.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy muszle przez 15 minut.
  8. Danie podajemy na ciepło, obsypane świeżą bazylią.

Wskazówki:

*Przepis na sos ala bolognese w wersji wegańskiej znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę.

Jeśli zastosujemy muszle z makaronu bezglutenowego, danie będzie bezglutenowe.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *