Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Młoda kapusta duszona

O tej porze roku tradycyjny polski obiad aż się prosi.
Młoda podduszona kapusta z koperkiem, młode ziemniaczki, schabowy albo mielony:).
Przepis na Kotlet Schabowy króluje na blogu i jest najczęściej odwiedzanym daniem. Podobnie z przepisem na Kotlet Mielony (bez jajek).
Czas na młodą kapustę! 
Moja wersja tego dania odbiega nieco od tradycyjnej ponieważ nie zagęszczam kapusty mąką, nie dodaję śmietany ani przecieru pomidorowego, a zamiast marchewki dodaję batat. Z trzech głównych składników powstaje pyszne samodzielne danie albo dodatek obiadowy. 
 
Zupę polecam i życzę Smacznego

Młoda kapusta

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:

  • 1 główka młodej, zielonej kapusty
  • 2 młode marchewki lub 3 łyżki startego batatu
  • 1/3 pęczka młodego świeżego koperku
  • listek laurowy 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy, dzielimy na ćwiartki, drobno szatkujemy miękkie liście, umieszczamy je w dużym naczyniu i zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy wodę 
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną i odcedzoną kapustę, listek laurowy, mieszamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wodę do połowy wysokości kapusty w garnku, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut
  3. Marchewki lub batat myjemy, obieramy, ścieramy na grubej tarce, dodajemy do duszącej się kapusty 
  4. Koperek opłukujemy, drobno kroimy dorzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty już bez przykrycia garnka
  5. Pod koniec gotowania, gdy prawie cały płyn wyparuje doprawiamy kapustę sokiem z cytryny (stopniowo do smaku) oraz solą i pieprzem
  6. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie  

Wskazówki:
Możemy zrobić taką kapustę dodając tylko koperek, wykluczając marchew czy batat. 
Możemy dodać do niej śmietanę owsianą lub ryżową a nieuczuleni 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Niektórzy lubią dodać przecier pomidorowy a nawet boczek tylko, że wtedy mamy już bigosik z młodej kapusty.
Są zwolennicy także zagęszczania kapusty mąką, dla mnie to zbędny zabieg.

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Jestem zdecydowanie na tak! Uwielbiam młodą kapustkę, a z młodymi ziemniaczkami to już w ogóle… przepyszna klasyka 🙂

  2. Kulinarnt Zenit; Ja to wolę ją nawet bez dodatku mięsa:)

  3. Rewelacja, taka kapusta to same witaminy.

  4. kwatery Gdańsk; Tak, to prawda:) Witam w naszych progach:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *