Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Mini pizze bez drożdży

Dziś prosty przepis na szybką “pizzę”. Te mini pizze można przygotować także w wersji bezglutenowej, wykorzystując przepis na Czarodziejskie Placuszki z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” str. 91.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Mini pizze z patelni

(bez drożdży)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 6 szt. ok. 10 cm średnicy

Składniki:

  • 200 ml mleka orkiszowego
  • 150 g mąki orkisz jasnej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 kiełbaski chorizo
  • kilka zielonych oliwek
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Ocet jabłkowy wlewamy do odmierzonego mleka, odstawiamy na 5 minut, następnie dolewamy łyżkę oleju, mieszamy
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy
  3. Do mąki wlewamy mleko z octem i miksujemy uzyskując gęste ciasto, odstawiamy je na kolejne 5 minut
  4. Kiełbaski chorizo i oliwki kroimy w cienkie plasterki
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem niedużej ilości oleju lub masła klarowanego
  6. Nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na wierzchu placka, układamy na niej plasterki kiełbaski naprzemiennie z oliwkami i przewracamy placek go na drugą stronę, dosmażamy (w razie konieczności dodajemy olej)
  7. Mini pizze wykładamy na talerz, podajemy np. z sosem pomidorowym

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Czy mleko orkiszowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym?

    1. Tak oczywiście, może nieco zmienić się konsystencja. Mleko jaglane z Natumi świetnie się sprawdza:)

      1. Magdusia says:

        Dziękuję

  2. Chcialabym zrobić te pizzę z mąki orkiszowej razowej, czy może Pani podpowiedzieć proporcje pod takie ciasto?

    1. Proszę stopniowo zwiększyć ilość mleka, ciasto musi mieć gęstą ale lejąca konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, razowa 2000, 1100 ilość mleka będzie inna. To prosty przepis, nawet jak doda pani za dużo mleka wystarczy dosypać mąki, wyłożyć jeden placuszek na patelnię i zobaczyć jak się smaży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *