Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Mazurek wegański z czekoladą i malinami

Stworzyłam tartę, która skradła serca moich domowników. Mazurek wegański z czekoladą i malinami jest pyszny, połączenie czekolady, bananów i malin sprawdziło się także tym razem.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przypominam, że na blogu znajdziecie wiele przepisów na Święta Wielkiej Nocy. W Sklepie MAG umieściłam natomiast zestaw trzech książek, w tym Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, gdzie znajdziesz cały rozdział z przepisami na Wielkanoc.

Życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt.

Mazurek wegański z czekoladą i malinami

(wegański, bezglutenowy, zawiera kakao)

Składniki:

na ciasto

  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego + 6 łyżek gorącej wody
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 125 g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny

wypełnienie

  • 3 banany
  • kilka kropel soku z limonki
  • 1 wegańska czekolada
  • 100 g wegańskich krówek np. toffi + 50 ml wody
  • 300 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru
  • wegańska czekolada do starcia

Przygotowanie:

  1. Najpierw zmielone siemię lniane mieszamy z gorącą wodą tworząc kleistą papkę.
  2. Następnie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, papkę z siemienia i zimną margarynę wegańską.
  3. Potem rozdrabniamy całość przy użyciu siekacza, łącząc składniki.
  4. Stopniowo dolewamy wodę z sokiem z cytryny i ręcznie ugniatamy ciasto (jest elastyczne), nie chłodzimy.
  5. Ciasto formujemy w kulkę, rozpłaszczamy dłonią na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, rozwałkowujemy na okrąg większy od średnicy formy.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
  7. Następnie przykładamy formę do rozwałkowanego ciasta dnem do góry, łapiemy za papier i przekładamy ciasto do formy, w razie konieczności pozostałymi skrawkami ciasta uzupełniamy brzegi.
  8. Potem dno ciasta dziurkujemy przy pomocy widelca, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznymi kulkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut.
  9. Zdejmujemy papier z kulkami, dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-15 minut aż będzie rumiane.
  10. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy w formie.
  11. Mrożone maliny wyjmujemy 10 minut wcześniej, wkładamy do blendera, dodajemy łyżkę cukru pudru a potem mieszamy, tworząc gęsty zimny mus.
  12. Czekoladę wegańską rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku, zalewamy wodą, podgrzewamy, mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, masę krówkową przekładamy do rozpuszczonej czekolady, łączymy.
  14. Masę czekoladowo-krówkową wylewamy na spód ciasta.
  15. Banany kroimy w plasterki, układamy na kremie i skrapiamy je sokiem z limonki.
  16. Na koniec wykładamy mus malinowy na bananach, kilka kostek czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki i obsypujemy nią wierzch ciasta.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *