Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Mazurek z chałwą karobową

W czasie Wielkanocy mazurek pojawi się zapewne na wielu stołach. Naszym ulubionym jest Mazurek cioci Stasi.

Specjalnie dla bezglutenowych czytelników bloga stworzyłam mazurek z chałwą karobową.

Do jego przygotowania wykorzystałam pastę sezamową z karobem. Mazurki bezglutenowe są bardzo kruche, trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Przygotowałam małe, okrągłe wersje, ale możecie zrobić jeden większy. Zapraszam i życzę Smacznego

Przepisy na inne dania Wielkanocne znajdziesz w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Tylko teraz możesz kupić zestaw aż trzech MAGicznych książek w wyjątkowej cenie!

Mama Alergika Gotuje

Mazurek z chałwą sezamową

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru, wegański, zawiera sezam)

Czas przygotowania: 30 minut + godzina chłodzenia Ilość: 8 szt. ok 10 cm średnicy Składniki:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 75 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 25 g mąki teff
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego +2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka zimnej wody + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 125 g zimnej wegańskiej margaryny
  • krem sezamowy z karobem
  • morwa biała suszona
  • dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Świeżo mielony len zalewamy gorącą wodą, mieszamy tworząc kleistą papkę
  2. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem lub ksylitolem
  3. Dodajemy zimną margarynę oraz papkę z siemienia lnianego, dokładnie siekamy, najlepiej przy pomocy specjalnej siekaczki
  4. Wlewamy wodę i sok z cytryny, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez godzinę
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  6. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm
  7. Okrągłe foremki przykładamy do ciasta i wycinamy nimi koła, przekładamy ciasto do foremek i lekko uklepujemy
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 12-15 minut, aż będą rumiane
  9. Bardzo ostrożnie wyjmujemy foremki z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (bezglutenowe ciasto kruche musi całkowicie wystygnąć przed spożyciem, gorące się kruszy)
  10. Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję dżemu, przykrywamy porcją kremu chałwowego i dekorujemy suszoną morwą

Wskazówki: Nakładanie gęstego kremu sezamowego wymaga cierpliwości, bo krem się przykleja do łyżeczki. Łyżeczkę warto posmarować wcześniej olejem.   Mazurek z chałwą karobową bez mleka, bez jajek, wegański

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Arnikowa Kuchnia says:

    Mmmm, pysznie wyglądają! Niestety nie mam takich foremek. Jak myślisz – silikonowe dadzą radę?:) Jak sądzisz – ile takie babeczki mogą stać w lodówce (zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę je upiec)? Pozdrawiam serdecznie!

    1. Moje babeczki schowałam w lodówce, żeby ocenić jak długo będą dobre. Minął tydzień a im nic nie jest. Bezglutenowe ciasto przechowane w lodówce stało się mniej kruche i to dobrze, bo jest trwalsze. Polecam te babeczki nie tylko na święta. Chałwa wciąż stoi w słoiczku i podjadam łyżeczką:) Foremki raczej nie mają znaczenia, najważniejsze to dobrze wystudzić ciasta przed wyjmowaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *