Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Makaron z łososiem i śmietaną roślinną

Dania z makaronem zaliczam do potraw prostej kuchni, z uwagi na tak wiele możliwości i krótki czas przygotowania.

Makaron z łososiem robię bardzo często, zwłaszcza gdy mam niewiele czasu, a chcę podać świeży i ciepły posiłek od razu.

Wypróbuj koniecznie!

Jeśli szukasz więcej dań z rybami, kliknij w kategorię “dania z rybami“.

Po tradycyjne dania typu comfort food zajrzyj także do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.

Życzę smacznego!

Makaron z łososiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250 g świeżego łososia (u mnie bio norweski)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia i/lub oregano
  • ostra papryka (u mnie pasta chili)
  • sól kamienna
  • sok z cytryny
  • 150-200 ml śmietana roślinna kremowa (u mnie owsiana)
  • makaron (spaghetti, penne, tagliatelle do wyboru)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Rybę płuczemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, oddzielamy od skóry, kroimy w 1,5 cm kostkę.
  3. Czosnek drobno siekamy, pomidorki przekrawamy na pół.
  4. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i niewielką ilość pasty chili, smażymy tak, by czosnek się nie przypalił.
  5. Dokładamy pokrojone pomidorki i smażymy razem krótką chwilę, mieszamy.
  6. Dodajemy kawałki łososia, zwiększamy temperaturę (u mnie 7 na kuchence indukcyjnej), smażymy, mieszamy.
  7. Doprawiamy solą i ziołami.
  8. Wlewamy śmietanę roślinną, doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku, nie gotujemy.
  9. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy świeżą bazylią i wegańskim parmezanem.
  10. Nakładamy na głębokie talerze.
  11. Podajemy od razu na ciepło. Danie możemy odgrzewać.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *