Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Makaron z kurkami i cukinią

Dania z makaronem to propozycje na szybki posiłek. Zazwyczaj przygotujesz je w 20 minut.

Warto wykorzystać sezonowe warzywa, a ponieważ pojawiły się pierwsze grzyby, czas na danie z kurkami.

Założę się, że w większości domów, zwłaszcza z przydomowym ogródkiem, cukinii teraz nie brakuje.

Jak wykorzystać jej nadmiar?

Zrób makaron z kurkami i cukinią.

Wypróbuj także inne dania z kurkami:

Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami

Risotto z kurkami

Makaron razowy z indykiem i kurkami

Komosa ryżowa z kurkami i warzywami

Po 150 przepisów z samych warzyw i wybranych owoców zapraszam Cię do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów, której NOWA premiera już na początku września.

Zapisz się na nowe wydanie tej książki by uzyskać najbardziej atrakcyjne ceny i nie przegapić dnia premiery!

Życzę smacznego!

Makaron z kurkami i cukinią

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • makaron (ok. 300 g), u mnie typ linguine
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia
  • 200 g świeżych kurek
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 125 ml śmietany roślinnej (np. owsianej, sojowej)
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie lub tylko tymianek
  • sól, pieprz do doprawienia
  • wegański parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie myjemy by pozbyć się piasku, oczyszczamy ogonki. Większe grzyby przekrawamy na mniejsze kawałki.
  3. Cukinię myjemy i kroimy przy użyciu mandoliny w plastry. Możemy pokroić ją wedle uznania, w kostkę czy okrągłe plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, cebulę i przygotowane kurki, oprószamy solą i ziołami.
  5. Smażymy bez przykrycia. Gdy grzyby wchłoną oliwę i puszczą sok, dolewamy przegotowaną wodę, przykrywamy patelnię i dusimy przez kilka minut.
  6. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i gdy zmięknie, wlewamy śmietanę roślinną, doprawimy sokiem z cytryny do smaku, solą i pieprzem.
  7. Dokładamy ugotowany makaron, mieszamy przed podaniem.
  8. Podajemy ze świeżo startym wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.

Wskazówki:

Jeśli nie tolerujesz glutenu, zamień makaron na wersję bezglutenową. Świetnie sprawdzają się makarony na bazie strączków, np. spaghetti z ciecierzycy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *