Pamiętam czasy, nie tak jeszcze odległe, gdy majonez wegański był tylko marzeniem.
Obecnie można przebierać w gotowych rozwiązaniach.
Zrobienie domowego majonezu z aquafaby bez jajek, jest jednak tak prostą sprawą, że warto pokusić się o własny wyrób.
Kiedy taki majonez zgęstnieje, wykorzystaj go by upiec pyszną, bezglutenową i wegańską babkę ze śliwkami (zdjęcie na końcu wpisu).
Przepis na tę babkę, wraz z innymi 14 NOWYMI przepisami, uzupełniającymi Bestseller MAG czyli książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”, znajdziesz w e-booku 14 NOWYCH przepisów tradycyjnych.
Z okazji urodzin bloga Mama Alergika Gotuje, a kończymy 10 lat!
TERAZ możesz kupić ten e-book w zestawie z książką Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót i oszczędzić!
W Sklepie MAG czeka też przepis na wegańską babkę majonezową z jagodami.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Majonez z aquafaby
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)
Ilość: 400 g
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 125 ml schłodzonej aquafaby (wody z zalewy po ciecierzycy)
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej drobnej lub soli kala namak
- 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ½ łyżeczki musztardy (można pominąć)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 300 ml oleju z pestek winogron lub innego o uniwersalnym smaku
Przygotowanie:
- W kielichu blendera umieszczamy zimną aquafabę, sól, ocet, syrop klonowy, płatki drożdżowe i musztardę.
- Włączamy blender i miksujemy na wysokich obrotach przez 2 minuty.
- Następnie wąską strużką wlewamy olej i cały czas miksujemy, aż płyn zgęstnieje (w połowie miksowania warto przejść na tryb wolniejszego mieszania, a pod koniec znów zwiększyć obroty).
- Gęsty majonez przekładamy do naczynia i chłodzimy w lodówce, po kilku godzinach zgęstnieje jeszcze bardziej.
Wskazówki:
Jeśli majonez podczas miksowania nie zgęstnieje, rozwarstwi się lub będzie zbyt rzadki, wkładamy go do lodówki (najlepiej na noc), chłodzimy, a następnego dnia miksujemy jeszcze raz.
Jeśli majonez wydaje się zbyt rzadki, możemy dodać więcej oleju nawet do 400 ml.
Taki majonez możemy przygotować również w wersji smakowej poprzez dodanie np. czosnku surowego, pieczonego lub czarnego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜