Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Majonez z aquafaby

Pamiętam czasy, nie tak jeszcze odległe, gdy majonez wegański był tylko marzeniem.

Obecnie można przebierać w gotowych rozwiązaniach.

Zrobienie domowego majonezu z aquafaby bez jajek, jest jednak tak prostą sprawą, że warto pokusić się o własny wyrób.

Kiedy taki majonez zgęstnieje, wykorzystaj go by upiec pyszną, bezglutenową i wegańską babkę ze śliwkami (zdjęcie na końcu wpisu).

Przepis na tę babkę, wraz z innymi 14 NOWYMI przepisami, uzupełniającymi Bestseller MAG czyli książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”, znajdziesz w e-booku 14 NOWYCH przepisów tradycyjnych.

Z okazji urodzin bloga Mama Alergika Gotuje, a kończymy 10 lat!

TERAZ możesz kupić ten e-book w zestawie z książką Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót i oszczędzić!

Zestaw Promocyjny! 114 przepisów na ulubione dania w polskiej kuchni

W Sklepie MAG czeka też przepis na wegańską babkę majonezową z jagodami.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Majonez z aquafaby

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: 400 g

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 125 ml schłodzonej aquafaby (wody z zalewy po ciecierzycy)
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej drobnej lub soli kala namak
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki musztardy (można pominąć)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub innego o uniwersalnym smaku

Przygotowanie:

  1. W kielichu blendera umieszczamy zimną aquafabę, sól, ocet, syrop klonowy, płatki drożdżowe i musztardę.
  2. Włączamy blender i miksujemy na wysokich obrotach przez 2 minuty.
  3. Następnie wąską strużką wlewamy olej i cały czas miksujemy, aż płyn zgęstnieje (w połowie miksowania warto przejść na tryb wolniejszego mieszania, a pod koniec znów zwiększyć obroty).
  4. Gęsty majonez przekładamy do naczynia i chłodzimy w lodówce, po kilku godzinach zgęstnieje jeszcze bardziej.

Wskazówki:

Jeśli majonez podczas miksowania nie zgęstnieje, rozwarstwi się lub będzie zbyt rzadki, wkładamy go do lodówki (najlepiej na noc), chłodzimy, a następnego dnia miksujemy jeszcze raz.

Jeśli majonez wydaje się zbyt rzadki, możemy dodać więcej oleju nawet do 400 ml.

Taki majonez możemy przygotować również w wersji smakowej poprzez dodanie np. czosnku surowego, pieczonego lub czarnego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Majonez z aquafaby
Fot. Katarzyna Jankowska
Bezglutenowa wegańska babka majonezowa ze śliwkami
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *