Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Majonez z awokado

W czasie Świąt Wielkanocnych w wielu domach, na stole pojawi się tradycyjna sałatka jarzynowa.

W kuchni bez jajek możemy ją podać z dobrze już wam znanym majonezem z fasoli albo doprawić zielonym majonezem z avocado.

Majonez z awokado sprawdzi się także jako dip do warzyw czy smarowidło na kanapkę.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na Wielkanoc!

Zapraszam i życzę Smacznego

Majonez z awokado

(bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 250 ml

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado*
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska różowa do smaku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • ok. 100 ml śmietany roślinnej np. ryżowej, owsianej bezglutenowej
  • opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Avocado kroimy na pół, przekręcamy połówki, wbijamy nóż w pestkę i wyjmujemy ją (nie wyrzucamy!)
  2. Miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki lub po obraniu avocado ze skórki, umieszczamy w misce
  3. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki krem, stopniowo dodając śmietanę roślinną, doprawiamy octem lub sokiem z cytryny oraz solą
  4. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, które zagęszczają danie oraz nadają mu ciekawszy smak
  5. W razie konieczności majonez rozrzedzamy dodatkową śmietaną lub wodą

Wskazówki:

*Czy awokado jest odpowiednio dojrzałe sprawdzamy odrywając jego pestkę, jeśli powierzchnia pod nią jest jasno-żółta, avocado jest gotowe do użycia.

Pestkę z awokado pozostawiamy w majonezie i umieszczamy razem w lodówce. Jej obecność sprawi, że danie nie ściemnieje.

Można nie dodawać śmietany a zamiast niej dołożyć 1-2 łyżki oleju np. lnianego.

Majonez z awokado bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegański
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Postaram się wypróbować ten przepis na święta, tylko kompletnie nie wiem, skąd wziąć śmietanę roślinną. Czy możesz polecić jakiś sklep?

    1. Monika Sowinska says:

      marketbio.pl lub allegro. natumi maja dobre w skladzie

    2. W każdym sklepie ze zdrową żywnością kupisz, zajrzyj na półki z mlekiem roślinnym dostrzeżesz migdałową, orkiszową, owsianą, ryżową. Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietana jest bezglutenowa zrób ją samodzielnie. W mojej książce MAG Tradycyjnie jest przepis na owsianą:)

  2. Beata Nowicka-Misiewicz says:

    Właśnie ostatnio szukałam takiego przepisu. A po czym w sklepie poznać, że avocado jest dojrzałe i dobrej jakości? Nieraz mam ochotę kupić, ale się obawiam, że zmarnuję pieniądze.

    1. We wskazówkach pod przepisem napisałam:) Trzeba zobaczyć na miejsce pod ogonkiem, oderwać go (taki twarda kulka) i jeśji pod nią powierzchnia jest zielona oznacza, że avocado jest niedojrzałe i będzie musiało poleżeć lub nadaje się zapieczenia, jeśli pod ogonkiem miejsce jest jasno żółte, avocado jest w sam raz do użycia, ciemne miejsce oznacza że jest stare, najczęściej ciemne pod skórką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *