Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

MAGffinowe pączki bez smażenia (wegańskie)

Bardzo pracowite dni nie pozwalają mi ostatnio regularnie dokonywać wpisów. Gotuję, piekę i czaruję ale nie znajduję czasu, aby wszystko obrobić i wpisać, tak szybko jakbym tego chciała.

Dziś podaję fajny przepis na szybkie i proste Pączki MAGffinowe. Tak je nazwałam bo właściwie to muffinki ale wypełnione dżemem przypominają pączki.

Myślę, że śmiało można wykorzystać ten przepis, tworząc słodkości na Tłusty Czwartek. Przetestowałam go już kilkakrotnie, miałam okazję bo przygotowując ciasta na Dzień Babci do szkoły syna, dla jego koleżanek i kolegów napiekłam pączko-muffinek wykorzystując różne mąki, zmieniając ilość cukru, rodzaj dżemu i spulchniacza.

Powstały więc muffinki na mące pszennej, orkiszowej, z dżemem truskawkowym i z czarnej porzeczki. Raz dla spulchnienia ciasta użyłam mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą, innym razem skrobi kukurydzianej z wodą. Mam jeszcze ochotę wypróbować ten przepis używając drożdży instant:)

O moich uwagach i sugestiach poczytajcie jeszcze pod przepisem w części Wskazówek.
Przepisy na różne wypieki znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. W zestawie kupujesz taniej!
Zapraszam i życzę Smacznego

MAGffinowe pączki bez smażenia

(bez mleka, bez jajek, bez drożdży, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA BABECZEK: 24 małe i 2 o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 4 i ½ łyżki wody
  • dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Składniki suche:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 100 g cukru trzcinowego, drobnego
  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy
  3. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy
  5. Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!)
  6. Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty
  7. Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości
  8. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut,
  9. Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia

Wskazówki:

Ważne, aby do wypełnienia muffinek użyć naprawdę gęstego dżemu, konfitur czy powideł. Mój truskawkowy dżem mimo, że gęsty jednak się rozlewał, potem trudniej mi było zdejmować papierowe papilotki.
Można przygotować także muffinki o 5 cm średnicy, robiłam je również.
Nie próbowałam na mleku ryżowym, ale uważam, że wyjdą tak samo dobre.

Użycie grubszego cukru skutkuje tym, że jest on wyczuwalny po upieczeniu i lekko chrupie. Wersja na mące pszennej i z dżemem truskawkowym (Duże 5cm Pączko-Muffiny)

pączki bez smażenia, wegańskie
pączki bez smażenia, wegańskie

Wersja z grubszym cukrem trzcinowym na mące orkiszowej i z dżemem z czarnej porzeczki

Po nałożeniu 1/2 porcji ciasta i dżemu, 3 muffinki po prawej już gotowe do pieczenia

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Super wyszły. Ja kiedyś robiłam z budyniem w środku,też fajne. Z dzemem jeszcze pokombinuję, tyle, że bezglutenowe 🙂 A co do czasu to ja w ogóle bije wszystkich na głowę. Umieszcam posty raz na miesiąc- czasu brak ajajaj 🙂

  2. Dziękuję:) Są proste, smaczne ale ciekawe jak się sprawdzą na bezglutenie, daj znać. A z budyniem to dobry pomysł, też zrobię:)

  3. pięknie wyglądają <3
    polecam dodanie gałki muszkatołowej do masy na muffiny, wtedy smak będzie baaaaardzo pączkowy 🙂

  4. arbuzowedaiquiri; Ciekawe, wypróbuję z gałką:) Dziękuję za komentarz i podpowiedź!

  5. Wow, prawdziwe czary mary 😀

  6. Aurora; Dziękuję! siła w prostocie:)

  7. Nusia85 says:

    Muffinki rewelacyjne, wczoraj popelnilam pierwsze z budyniem na melku owsianym, za podpowiedzia Ageczki i zniknely w mgnieniu oka, a dzisiaj beda z marmolada 😉

  8. Niusia85; Bardzo się cieszę. Ja jeszcze ich z budyniem nie robiła, dobrze wiedzieć, że również udane!

  9. Czy w tym przepisie można użyć mleka ryżowego lub sojowego? A inny rodzaj mąki?
    Anna

  10. Anna; mleko można zamienić a z mąką warto spróbować. Jestem pewna że będzie ok:) Czekam na efekty, chętnie zamieszczę nową wersję przepisu na blogu w zakładce Wasze MAGIczne przepisy:)

  11. Witam, czy w tym przepisie można dodać mąkę orkiszową typ 750?

    1. Tak można, jeśli ciasto wyda się zbyt gęste trzeba dodać ok. 25 ml więcej mleka lub wody. Im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie. Robiłam na 700 i nie musiałam dolewać:)

  12. Witam! Pączki super! Trochę pokombinowałam, bo nie miałam mąki orkiszowej ani gęstego dżemu. Więc zamiast orkiszu użyłam mąki kukurydzianej i jaglanej. A dżem zrobiłam z suszonych moreli i rodzynek – wyszedł gęsty i super słodki. Dziękuję bardzo za inspirację. Dzieciaki też bardzo zadowolone 🙂

    1. Zamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam

      1. Witam!
        Zgadza się – troszkę w kuchni kombinuję. Pięć przemian, wege kuchnia, makrobiotyka. Stopień zaawansowania: podstawowy :-). Parę składników wykluczyłam w naszej diecie m.in. pszenicę dlatego dodałam mąkę kukurydzianą. Dziękuję za meila. Pozdrawiam!
        Dnia 12 lutego 2015 12:47 “Disqus” napisał(a):
        “Zamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam” Settings A new comment was posted on Mama Alergika GotujaKatarzyna JankowskaZamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam6:47 a.m., Thursday Feb. 12 | Other comments by Katarzyna Jankowska Reply to Katarzyna Jankowska Katarzyna Jankowska’s comment is in reply to Paula: Witam! Pączki super! Trochę pokombinowałam, bo nie miałam mąki orkiszowej ani gęstego dżemu. Więc zamiast orkiszu użyłam mąki kukurydzianej i jaglanej. A dżem zrobiłam z …Read more You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to disqus_qFs0iexFNY.You can unsubscribe from emails about replies to disqus_qFs0iexFNY by replying to this email with “unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

  13. Monika Grobelna says:

    Upiekłam je z mąki pszennej razowej wymieszanej z pszenną. Do tego dodałam ekspresowe konfitury z suszonych śliwek. Wyszły bardzo smaczne. Szybko się robią.

  14. kasi098 says:

    Witam! Mam pytanie czy mogłaby wstawić tutaj na bloga listę takich podstawowych produktów spożywczych dla diabetyków czy alergików?

    1. Jeśli chodzi o taki niezbędnik w postaci produktów kuchennych to zrobiłam to w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale W kuchennej szafce alergika. Pomyślę jednak nad inną formą takiego edukatora:) Dziękuję za podpowiedź.

  15. Mama Paula says:

    Góra doł pieczemy ?

  16. Mama Paula says:

    Babeczki wyszły surowe 🙁 zamieniłam make na pszenna, czy to może być powód?

    1. Zamiana mąki na pszenną nie mogła dać takiego efektu, jeśli surowe to znaczy, że się nie upiekły. Proszę się przyjrzeć swojemu piekarnikowi. To proste babeczki, które testowane były na różne sposoby i wypiekane wielokrotnie. Nie ma znaczenia czy będą pieczone góra-dół czy termoobieg.

  17. Mama Paula says:

    Po wystawieniu komentarza od razu zerknelam na funkcje piekarnika no i faktycznie funkcja jest z termoobiegiem ale z grzaniem na boki bynajmniej ja tak to rozumiem, wygląda następująco
    (Termoobieg) takie zawiasy są po bokach niestety w moim piekarniku jest wyłącznie grill bądź grzanie od góry. Mam w zanadrzu taki stary piekarnik elektryczny zielony czy da rade upiec w nim babeczki czy się spala?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *