Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś pieczony w piekarniku robi się właściwie sam.

To proste danie przygotujemy w 30 minut. Idealne na piątkowy obiad.

Podałam go na liściach młodego jarmużu z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej.

Więcej inspiracji na przeróżne dania znajdziesz w moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje. Kliknij tutaj.

Takie danie alergicy mogą jeść raz na 4-5 dni z uwagi na wysoki poziom histaminy.

Uczuleni na dorsza mogą zareagować także na inne gatunki ryb w tym na łososia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Łosoś pieczony w piekarniku

(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, bez cukru)

Czas przygotowania: 30-40 minut

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą ok. 250 g
  • 1 plasterek cytryny
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól himalajska różowa drobna
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
  2. Następnie porcję łososia płuczemy pod zimną bieżącą wodą
  3. Potem pęsetą wyjmujemy wyczuwalne na powierzchni ości
  4. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na arkuszu papieru do pieczenia
  5. Rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy olejem, na wierzch układamy plasterek cytryny
  6. Papier zwijamy owijając rybę na kształt „cukierka”
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut
  8. Na koniec ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, odwijamy papier, porcję łososia przekładamy na talerz
  9. Podajemy np. z ugotowaną kaszą jaglaną i jarmużem

Jak przygotować jarmuż?

Liście jarmużu odrywamy od łodygi, myjemy, osuszamy na durszlaku, przekładamy na patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki oleju np. z pestek winogron, smażymy krótką chwilę, do momentu aż liście zmiękną, skrapiamy je sokiem z cytryny i oprószamy delikatnie solą. Wykładamy na talerz.

Łosoś pieczony
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Pietrucha says:

    Bardzo fajny pomysł na przyrządzenie rybki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *