Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kruchy torcik z masą budyniową

Kolejne ciasto Babci Broni, którym uszczęśliwiła mojego Alergika w czasie Świąt.
Kruchy torcik z masą budyniową został przygotowany na Wielkanoc, ale nadaje się na każdą okazję, kwestia wykończenia i smaku masy budyniowej.
Z ciasta, które nam pozostało, zrobiłyśmy kruche ciasteczka z cukrem, które zaprezentuję jutro 🙂
Przepisy na Święta i inne wyjątkowe okazje znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Zajrzyj do Sklepu MAG!
Polecam i życzę Smacznego

Kruchy torcik z masą budyniową

(bez mleka, bez jajek, bez soi)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

CZAS PIECZENIA: 20-30 minut

LICZBA PORCJI: 6-8 (torcik) + zostanie ciasto na ciasteczka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • 125 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
  • 100 g smalcu
  • 5 łyżek mleka orkiszowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 proszku do pieczenia bez fosforanów
Na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 375 ml mleka orkiszowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g wegańskiej margaryny
Do nasączenia ciasta
  • 125 ml wody wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
  2. Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, mleko i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto
  3. Można ciasto schłodzić ok. pół godziny (moja mama tego nie robi)
  4. Przygotować formę (20cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
  5. Część ciasta rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
  6. Wykleić ciastem formę, podziurkować miejscami widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C
  7. Piec ok. 20 minut do zarumienienia się ciasta, wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia i  tak samo postępować z drugim krążkiem
  8. Resztę ciasta wstawić do lodówki lub zamrażarki do wykorzystania na ciasteczka
  9. Przygotować galaretkę jak na opakowaniu; (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
  10. Zrobić krem: Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodać cukier i margarynę, ucierać na gładką masę
  11. Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 2-3 łyżkami roztworu z cytryną, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
  12. Nałożyć warstwę budyniu ok. 1-1.5 cm grubości, równo rozsmarować
  13. Kolejny krążek kruchego ciasta nawilżyć jak poprzedni wodą z cytryną, nałożyć mokrą stroną na budyń, lekko docisnąć
  14. Na górnej powierzchni ciasta rozłożyć cukiereczki Jelly Beans (albo owoce), zalać je już zastygającą galaretką, wstawić ciasto do lodówki
  15. Podawać na deser lub jako torcik na różne okazje
kruchy torcik z masą budyniową
kruchy torcik z masą budyniową

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. choć nie jestem dzieckiem , taki torcik mnie kręci 😉
    pozdrawiam !
    Szana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  2. Moja Droga! A jak Ci się udało zrobić ciasto kruche, które podczas krojenia nie rozplaszczy 😉 kremu?! szapoba, Kochanieńka, szapoba. Muszę stestować ten przepis. Nie tylko dla nurtującego mnie, krucho-kremowego zagadnienia, ale przede wszystkim dla urody, bo beansy w galaretce mnie zahipnotyzowały 😉

  3. Patysko; To samo pytanie zadałam mamie, bo to ona je robiła:) Ciasto wyszło takie elastyczne. Ja zawsze dodaję odrobinę smalcu, mama aż pół kostki i chyba o to chodzi. Przepis jest dokładnie taki jaki ona wymyśliła:) Próbuj i dawaj znać czy też Ci wyszło. Torcik był pyszny, nawet zjadłam małemu kawałek:)
    Szana; Fajnie jest się podłączyć pod smakołyki dla dzieci:)

  4. jakie efektowne! bardzo mi się podoba

  5. no, no.. ale smakołyki!

  6. Wiesz co MAG, chyba kumam, co to za ciasto, zdaje się, że podobne do ciasta z szarlotki babci Halinki – w sensie konsystencji rzecz jasna. Muszę spróbować, na pewno zrobię 🙂

  7. Czy zamiast mleka orkiszowego może być zwykle?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *