Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kruche wiosenne ciasteczka z kremem cytrynowym

Wiosna i Wielkanoc, dwie okazje by wypróbować te pyszne, kruche ciasteczka z cytrynowym kremem a’la lemon curd.

Najlepsze jak zawsze pierwszego dnia, zresztą mało prawdopodobne, że przetrwają dłużej.

Ciekawa jestem Twojej opinii na ich temat, zostaw ją w komentarzu pod przepisem.

Jeśli szukasz więcej propozycji odpowiednich na czas sezonu wiosna-lato, zajrzyj do książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

A jeśli w Twojej rodzinie ktoś cierpi z powodu alergii na pyłki wiosennych drzew, to zapraszam po wiedzę i kulinarne bezpieczne na ten czas propozycje, do e-booka pt. “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY”.

Kruche wiosenne ciasteczka z kremem cytrynowym

(bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: 20 sztuk (podwójnych)

Składniki:

  • 1 łyżeczka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 75 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100 g mąki sorgo lub gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 50 g dowolnej skrobi (u mnie skrobia z manioku)
  • 125 g margaryny wegańskiej lub smalcu (nie dla wegan)
  • 50 ml roztworu (pół na pół, zimna woda z sokiem z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Zmieloną łuskę babki jajowatej łączymy z gorącą przegotowaną wodą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, powstanie galaretowata zawiesina.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy skrobię i zimną margarynę, siekamy przy użyciu specjalnego siekacza. Jeśli siekamy nożem, łączymy składniki na stolnicy.
  3. Dodajemy schłodzoną galaretkę z babki jajowatej i ponownie siekamy.
  4. Stopniowo wlewamy zimny roztwór cytrynowy, łączymy składniki, wyrabiamy ciasto ręcznie, do momentu uzyskania jego elastycznej konsystencji.
  5. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w lodówce do 30 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy (lemon curd).
  7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość 3 mm.
  8. Przy pomocy foremki wycinamy kwiatki (moje mają ok. 5 cm średnicy), następnie w co drugim kawałku wycinamy na środku mniejszy wzór.
  9. Wycięte ciasteczka podważamy szerokim nożem i przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pozostałe ciasto owijamy w folię i ponownie chłodzimy w lodówce do momentu kolejnego rozwałkowania.
  11. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół.
  12. Pieczemy od 10-14 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek (mają się lekko zrumienić).
  13. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy na blaszce, a z pozostałego ciasta ponownie wykrawamy ciasteczka i kontynuujemy pieczenie.
  14. Na upieczone pełne ciastko kładziemy porcję kremu cytrynowego, na grubość ok. 4 mm, przykrywamy ciastkiem z wycięciem i odstawiamy.
  15. Warto upiec także kilka mniejszych wzorów (wykrojonych ze środka ciasteczka), posłużą nam gdy będziemy chcieli oprószyć ciastka cukrem pudrem.
  16. Żeby gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem, na krem kładziemy upieczony mniejszy wzór, zakrywamy nim krem, następnie ciastko oprószamy cukrem, zdejmujemy mały wzór, krem pozostanie żółty.
  17. Ciasteczka podajemy i rozkoszujemy się ich słodko-kwaśnym smakiem.

WSKAZÓWKI:

Zamiast zmielonej łuski babki jajowatej możemy użyć 1 łyżkę świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej przegotowanej wody.

Ciasto na ciasteczka możemy przygotować na słodko i upiec je jako zwykłe kruche ciasteczka bez kremu. Dodajemy wówczas, 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu w proszku, na etapie mieszania mąki i skrobi.

Roztwór wody z cytryną dodajemy stopniowo, jego ilość zależy od rodzaju użytej mąki. Najlepiej odlać dwie łyżki roztworu, resztę wlać do ciasta, wyrabiać, a w razie konieczności dolewać po łyżce odłożonego płynu.

Jeśli ciasto schłodzimy zbyt mocno, będzie trzeba je ocieplić przed wałkowaniem.

Ciasteczka możemy wypełnić gęstym dżemem lub marmoladą.

Jeśli szykujemy ciasteczka nadziewane kremem cytrynowym lub słodkim dżemem, nie dodawajmy do ciasta cukru.

Kruchość ciasta uzyskamy stosując tłuszcz w stałej postaci, taki jak masło, margaryna czy smalec.

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Czyn zastąpić margarynę wegańską?

    1. Dodałam informację bezpośrednio w przepisie (skład, wskazówki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *