Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kruche cytrynowe ciasto ze śliwkami

Przeglądając wrześniowe wydanie magazynu Kuchnia, natknęłam się na kilka przepisów ze śliwkami. Przepis na „Galette ze śliwkami” od razu mi się spodobał. Zabrałam się więc od ręki za jego przerabianie i tworzenie ciasta, jakie mógłby zjeść mój Mały Alergik.

Po oryginalny przepis odsyłam na strony gazety, a ja prezentuję moją wersję, bliską oryginałowi.
Użyłam w tym cieście masła klarowanego, mój syn bardzo dobrze je toleruje, a masło przygotowuję samodzielnie. Przepis na masło klarowane znajdziecie TUTAJ
Nie wszyscy uczuleni mogą jednak na takie masło sobie pozwolić, więc następnym razem wypróbuję moją wersję ciasta, ale na margarynie bezmlecznej. 
Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami jest tak pyszne, że nic tylko je powtórzyć. Mam w planach wypróbować je także w wersji z jabłkami. 
Cytryny także nie dla wszystkich są dozwolone, ale wystarczy je w przepisie pominąć i też będzie smacznie.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kruche cytrynowe ciasto ze śliwkami

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut
CZAS PIECZENIA:40 minut
Składniki na kruche ciasto cytrynowe: 
  • 240 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 lub 750
  • 2  łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 150 g wegańskiej margaryny lub zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 600-800 g dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50-100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu lub wanilii w proszku

oraz

  • 1 pełna łyżka śmietany owsianej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można pominąć)
  • płatki migdałowe do posypania ciasta (u mnie ok. 30g) można pominąć
Przygotowanie:
  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimną wegańską margarynę lub masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny (ciasto nie musi być chłodzone jeśli się spieszymy
  4. W tym czasie przygotowujemy owoce; śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na pół, dodajemy do nich sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier, mąkę, cynamon i szczyptę soli i całość mieszamy (śliwki mają obtoczyć się w mieszance suchych składników)
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
  6. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim wychłodzone ciasto i formujemy je ręcznie lub przy pomocy wałka w kształt koła o średnicy mniej więcej 23-25cm
  7. Pośrodku ciasta ściśle układamy śliwki (u mnie skórką do dołu), zostawiając około 4-6 cm wolny brzeg naokoło ciasta, który następnie zaginamy do środka (owoce powinny być częściowo pokryte ciastem, a po środku odkryte)
  8. Przy użyciu widelca robimy tzw. szczypanki na cieście, dociskając lekko ciasto do owoców, posypujemy widoczne śliwki częścią pozostałej mieszaniny suchych składników (z obtaczania śliwek, u mnie zostało jej trochę w misce)
  9. Śmietaną owsianą  smarujemy ciasto oraz widoczne śliwki (u mnie przy użyciu pędzelka)
  10. Całość oprószamy płatkami migdałów
  11. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut
  12. Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe
Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami
Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami

 Wersja przed upieczeniem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Ciacho wygląda super. Lubie nutę cytrynową w połączeniu ze śliwkami. 🙂

  2. Ale pyszne ciasto. 🙂 Uwielbiam dodatek cytryny w wypiekach.

  3. Droczilka; Ciacho smakuje także pysznie:)
    Whiness; Naprawdę pyszne, szczerze polecam!

  4. Anonymous says:

    Ciasto jest rewelacyjne, ja użyłam mrożonych śliwek, które puściły dużo soku, ale efekt końcowy i tak był super.
    Mając to ciasto mogłam spokojnie patrzeć na świątecznych gości jedzących torty bezowe i serniki;)
    Pozdrawiam Lucyna
    Próbowałam wcześniej dodać komentarz, ale coś mi nie wyszło:)

  5. Lucyno; Cieszę się, że sprawiło Ci radość:) Ja je pokochałam. Następnym razem użyj więcej migdałowych płatków, niech sok w nie wsiąknie, albo rozmroź i odciśnij trochę soku. Myślę, że z innymi owocami też się sprawdzi. Pozdrawiam ciepło:)

  6. dziś zrobiłam te pyszności, jestem zachwycona, ciasto jest niezwykle kruche, jeszcze nie wiem jaka będzie reakcja mojego małego alergika na masło klarowane ale ciasto całej rodzince smakowało bardzo!!!

  7. Anna Ziniewicz; Super! My uwielbiamy to ciasto i można je robić w różnych wariacjach:) Można z samego kruchego zrobić ciasteczka a ja przymierzam się do rogalików:) Dziękuję za komentarz!

  8. Odkrywcza Mama says:

    Wygląda obłędnie 😉 !

    1. Zapraszam do wypróbowania przepisu, zapewniam że ciasto szybko zniknie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *